duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 2. junija

JANEZ-STUSEK-pl5 Reporter.si

Sramota! Na čelu slovenske obveščevalne službe...

Milan Krek, tiskovna konferenca Svet24.si

Kacin se je brez pooblastila opravičil v imenu ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

doroteja33 Njena.si

Ljubezen po domače: Kaj se je zgodilo z Dorotejo?

Svet

Sirska vojska v Alepu krenila v ofenzivo

Deli na:
Sirska vojska v Alepu krenila v ofenzivo

Foto: arhiv Reporterja

Sirska vojska je včeraj v sirskem mestu Alep, ki je po številu prebivalcev največje v državi, krenila v ofenzivo nad uporniki režima, so sporočili aktivisti Sirskega observatorija za človekove pravice. Spopad za Alep, ki je 355 kilometrov oddaljen od sirske prestolnice Damask, za obe strani velja za ključnega.

Vojaške okrepitve, ki se že dva dni zbirajo na severu mesta, so se podale proti četrti Salahedin, kjer se zadržuje največje število upornikov. Salahedin namreč predstavlja utrdbo upornikov, od kar so 20. julija zavzeli večji del mesta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz aktivistične skupine Generalna komisija sirske revolucije so sporočili, da se je sirska vojska Salahedinu približala s streli iz težkih mitraljezov. Spremljajo jo tanki in s strelnim orožjem oboroženi helikopterji.

Pozneje so aktivisti observatorija sporočili, da vojska s pomočjo helikopterjev intenzivno obstreljuje različne soseske v mestu, ki so pod nadzorom upornikov, in dela vse, da bi dokončno zlomila nasprotovanje režimu. V teh soseskah se je začelo silovito spopadanje, so še povedali.

"Rečemo lahko, da se je boj začel," je o hudih spopadih dejal vodja observatorija s sedežem v Londonu Rami Abdel Rahman.

Včerajšnja ofenziva med zahodnimi državami vzbuja velike skrbi. Bojijo se namreč povračilnih ukrepov nad prebivalci tega največjega sirskega mesta. V Washingtonu so zaskrbljeni, da bi lahko prišlo do novega pokola.Odzvali so se tudi V Rusiji. Kot so opozorili, Alepu grozi "tragedija", a je po njihovem mnenju kljub temu nerealistično pričakovati, da bodo oblasti nemo opazovale oboroženo zavzemanje mest.

"Sirske oblasti prepričujemo, da morajo narediti nekaj prvih potez," je na novinarski konferenci v Sočiju dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Priznal je, da mestu grozi tragedija, hkrati pa izpostavil, da ne gre upati, da bo vlada kar tako priznala, da ni ravnala pravilno in pristala na menjavo režima.

"To pač ni realistično, pa ne zato, ker bi si mi želeli tega režima, temveč, ker tako preprosto ne gre," je ocenil Lavrov in tako znova zavrnil očitke, da Moskva podpira sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Spopad za Alep, ki je 355 kilometrov oddaljen od sirske prestolnice Damask, za obe strani velja za ključnega. Gre za trgovsko mesto, v katerem je veliko potencialnih zaveznikov režima, in sicer zlasti med poslovneži, ki bi lahko financirali vojsko. Uporniki bi s končnim zavzetjem tega mesta, ki je najpomembnejše na severu države, lahko vzpostavili zaščitno cono.

Protirežimski upori v Siriji potekajo že 16 mesecev. Sirski observatorij za človekove pravice je prav včeraj sporočil, da je nasilje v teh mesecih zahtevalo že več kot 20.000 smrtnih žrtev, med katerimi je 13.978 civilistov.

loading...
Loading...