Revija Reporter
Svet

V Italiji se odpirajo parki, v Avstriji se dijaki vračajo v šole za maturo

STA

4. maj. 2020 5:55

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Več evropskih držav danes nadaljuje postopno rahljanje ukrepov, ki so jih uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ponekod se bodo odprle šole, in sicer predvsem za dijake zadnjih letnikov, drugod pa določene trgovine ali frizerski saloni.

V Italiji bodo lahko danes znova začeli obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Odprli se bodo parki in druge zelene površine, športne dejavnosti pa ne bodo več omejene na bližino doma. Ljudje se bodo lahko spet gibali znotraj svoje dežele. Za pripravo hrane za s seboj bodo znova začeli delovati bari in restavracije.

Sledenje velja tudi za Španijo, kjer se bodo lahko na nekaterih otokih začele odpirati tudi trgovine, hoteli in kulturna prizorišča.

V Avstriji se bodo danes v šole vrnili dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, ki se pripravljajo na maturo ali zaključni izpit.

Dijaki in učenci, ki zaključujejo šolanje, so se medtem v nekaterih nemških deželah že vrnili v šole v preteklih dveh tednih. V več deželah pa se bodo šole začele postopoma odpirati danes.

Na Hrvaškem bodo lahko danes znova začeli delati frizerski in kozmetični saloni. Znova bodo vzpostavili delovanje celotnega zdravstvenega sistema.

Normalno bodo začele delovati tudi bolnišnice na Madžarskem. Stroge omejitve gibanja pa bodo veljale samo še v prestolnici Budimpešta in županiji Pešta, ki jo obkroža.

V Srbiji bodo ta teden teden znova začeli uvajati mestni javni promet, vzpostavili bodo železniški promet, odprli bodo restavracije in lokale. V večji meri bo začel obratovati tudi javni potniški promet v Belgiji.