900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Plagiatorska afera je Kurza stala ministrice

Deli na:
Plagiatorska afera je Kurza stala ministrice

Christine Aschbacher - Foto: Wikimedia

Avstrijska ministrica za delo Christine Aschbacher iz vrst ljudske stranke (ÖVP) je v soboto zvečer odstopila s položaja. Za ta korak se je odločila po obtožbah glede plagiatorstva v njeni diplomski nalogi in doktorski disertaciji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Svoje delo za pridobivanje akademskih nazivov sem vedno opravila po svojih najboljših močeh in presoji ter zaupala oceni priznanih profesorjev. Vse obtožbe, da je šlo za nameren plagiat, zavračam," je v izjavi ob odstopu med drugim zapisala 37-letna ministrica.

Kot je pojasnila, se je za odstop odločila, da bi zaščitila svojo družino pred "sovražnostjo, žalitvami in političnim agitatorstvom".

Znani avstrijski strokovnjak za plagiatorstvo Stefan Weber je v četrtek v svojih blogih opozoril, da je več kot petina njenega doktorskega dela, ki ga je opravila na fakulteti za tehnične vede Univerze v Bratislavi, plagiat, kar naj bi potrdil pregled s programom za odkrivanje plagiatov.

Poleg tega za več delov njene diplomske naloge na fakulteti za poslovne vede iz Wiener Neustadta ni navedla virov, vključno z sklepnimi ugotovitvami, ki bi morale predstavljati izvirno delo avtorja naloge.

Nekateri deli diplomskega dela in doktorske disertacije pa naj bi bili napisani v polomljeni nemščini.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je sporočil, da spoštuje odločitev Aschbacherjeve, ki je članica njegove stranke. Zahvalil se ji je, ker je med pandemijo covida-19 ohranila na tisoče delovnih mest. Napovedal je, da bo kandidata za novega ministra za delo predstavil v ponedeljek.