zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Angelika Mlinar: (zgolj) avstrijska državljanka v slovenski vladi?

Deli na:
Angelika Mlinar: (zgolj) avstrijska državljanka v slovenski vladi?

Angelika Mlinar - Foto: Bobo

Kandidatka za ministrico za kohezijo, Slovenka z avstrijske Koroške Angelika Mlinar, bi morala za pridobitev slovenskega državljanstva najprej dobiti dovoljenje avstrijske vlade. Ali pa bi avstrijsko državljanstvo izgubila.

Ob tem, ko je stranka SAB za ministrico za kohezijo predlagala Angeliko Mlinar, nekdanjo evropsko poslanko iz Avstrije, se je odprlo vprašanje njenega državljanstva. Mlinarjeva namreč, kot je tudi sama potrdila, nima slovenskega državljanstva.

Je torej lahko tudi (zgolj) tuji državljan minister v slovenski vladi? O tem so se začela kresati mnenja pravnikov, mi pa smo za pojasnilo, kako je glede tujih državljanstev z vidika Avstrije, poklicali odvetnika Rudija Vouka iz Celovca.

Po besedah Vouka mora avstrijski državljan, ki želi pridobiti tuje državljanstvo, najprej za dovoljenje zaprositi avstrijsko vlado. Če pridobi tuje državljanstvo brez tega dovoljenja, se mu po avstrijski ureditvi odvzame avstrijsko državljanstvo.

Kot pravi Vouk, Avstrija načeloma ni naklonjena temu, da bi njeni državljani imeli tudi tuje državljanstvo. Tako večina Slovencev z avstrijske Koroške nima slovenskega državljanstva.

Lahko rečemo, da je torej Mlinarjeva pred dilemo. Bo zaprosila avstrijsko vlado za omenjeno dovoljenje za pridobitev slovenskega državljanstva, ali pa bo pač skušala postati ministrica brez državljanstva Slovenije.

Slednje bi bilo morda pravno vzdržno, toda vprašanje je, kako bi to sprejela slovenska javnost.