westlotto, igra 6 od 49 Svet24.si

Našla ga je "sreča", zdaj ga iščejo, ker ga ...

branko mamula Svet24.si

Mamula je odšel "domov"

koper Svet24.si

Vlada nad zakoni in ustavo – vsi grehi Janševe ...

bojan pozar-pl Reporter.si

Propadli politik Bojan Požar sedi na dobrem ...

andrej vizjak Necenzurirano

Vse afere in sporni posli ministra Vizjaka

Tilen Brglez Njena.si

Kmetija: Tilen po šovu znova ves divji

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

KRALJ! Kar je Luka DONČIĆ naredil za bolne ...

Svet

Avstrija: Schallenberg zaprisegel kot novi kancler

Deli na:
Avstrija: Schallenberg zaprisegel kot novi kancler

Alexander Schallenberg - Foto: Profimedia

Dosedanji avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je danes postal novi avstrijski kancler. Kot novega predsednika avstrijske vlade ga je dva dni po odstopu kanclerja Sebastiana Kurza zaprisegel predsednik države Alexander Van der Bellen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Van der Bellen je tako Schallenberga kot prisotnega podkanclerja Wernerja Koglerja v kratkem nagovoru pred zaprisego spomnil, da mora sedanja koalicijska vlada med avstrijsko ljudsko stranko (ÖVP) in Zelenimi nadaljevati s projekti ter tudi ponovno vzpostaviti zaupanje prebivalcev v politiko. Po besedah avstrijskega predsednika države so za to potrebni osredotočeno delo ter dejanski rezultati.

"Sam zaupam, da bo koalicijskim partnerjem uspelo ustvariti trden temelj za stabilno sodelovanje v vladi," je še dejal Van der Bellen. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je tudi izpostavil, da v Avstriji zdaj vsi pričakujejo, da bo vlada "skupaj nadaljevala delo in skupaj tudi kaj naredila".

52-letni novi avstrijski kancler ima podobna stališča glede stroge migracijske politike kot njegov 35-letni predhodnik Kurz. Kot vodja avstrijske diplomacije je podpiral do EU kritične tone kanclerja Kurza. Ta kljub odstopu ostaja predsednik avstrijske ljudske stranke in po novem tudi vodja strankine poslanske skupine.

Hkrati je vodenje avstrijskega zunanjega ministrstva danes prevzel Michael Linhart, ki je bil doslej avstrijski veleposlanik v Parizu in pred tem generalni sekretar avstrijskega zunanjega ministrstva.Kurz je odločitev o odstopu sporočil v soboto, potem ko so v državi stekle preiskave zaradi suma uporabe proračunskega denarja in vpliva, da bi predhodnika Kurza na čelu stranke, Reinholda Mitterlehnerja predstavili v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP.

Med letoma 2016 in 2018 naj bi ozek krog Kurzevih zaupnikov naročal javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave.

Med osumljenimi je tudi Kurz, ki vse očitke zavrača. Kljub temu se je odločil za odstop, da bi, kot je pojasnil v soboto, omogočil, da bi Avstrija v teh zaradi pandemije covida-19 še vedno težkih časih imela stabilno vlado.

Kurzev odstop je pomiril koalicijske Zelene, ki so pred tem ocenili, da Kurz ni več primeren za vodenje vlade. V nedeljo so nato napovedali, da ostajajo v koaliciji in vladi pod vodstvom Schallenberga.

Loading...