Revija Reporter
Svet

V Avstriji bodo predčasne parlamentarne volitve 29. septembra

STA

3. jul. 2019 13:05 Osveženo: 13:07 / 03. 7. 2019

Deli na:

Avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Reuters

Avstrijska vlada je danes sprejela odločitev, da bodo predčasne parlamentarne volitve 29. septembra. Datum volitev je dobil tudi podporo v avstrijskem parlamentu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

29. september kot datum volitev so zagovarjali predvsem opozicijski socialdemokrati (SPÖ) in svobodnjaki (FPÖ), da bi se tako izognili predvolilni kampanji med poletnimi počitnicami. Ljudska stranka (ÖVP) in njen prvi mož, bivši kancler Sebastian Kurz sta si želela, da bi bile volitve prej, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Predčasne volitve v Avstriji, druge po letu 2017, so posledice afere Ibiza, zaradi katere je razpadla vladajoča koalicije med ÖVP in FPÖ. Afera je izbruhnila, ko se je v javnosti pojavil posnetek zdaj že nekdanjega prvaka FPÖ Heinz-Christiana Stracheja, na katerem ta domnevni ruski vlagateljici ponuja vladne posle v zameno za pomoč pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2017, po katerih so svobodnjaki vstopili v vladajočo koalicijo z ljudsko stranko.

Strache je dan po objavi videoposnetka odstopil kot podkancler in vodja stranke, nekaj dni kasneje je parlament izglasoval nezaupnico vladi pod vodstvom Kurza. Trenutno vladne posle v Avstriji vodi vlada strokovnjakov pod vodstvom prve kanclerke v zgodovini države, nestrankarske Brigitte Bierlein.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah 15. oktobra 2017 je slavil ÖVP, ki je dobil 31,47 odstotka glasov podpore in 62 poslancev v avstrijskem parlamentu. Drugi je bil SPÖ s 26,86 odstotka glasov podpore in 52 poslanci. Tretji so bili svobodnjaki, ki so dobili 25,97 odstotka glasov podpore in 51 poslanskih mandatov. V parlament s 183 poslanci sta se z desetimi oziroma osmimi poslanci uvrstili še stranki Neos in Lista Pilz. Volilna udeležba je bila 80 odstotkov.