386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

nejc-krevs Odkrito.si

Nejc Krevs: BLIŠČ IN BEDA

Josua Tuisova Ekipa24.si

Zvezdniku je med svetovnim prvenstvom umrl ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pirc Musarjeva za isto govornico kot Biden in Zelenski

Deli na:
Pirc Musarjeva za isto govornico kot Biden in Zelenski

Nataša Pirc Musar - Foto: Sašo Švigelj/M24.si

V New Yorku se danes začenja splošna razprava na 78. zasedanju Generalne skupščine ZN, ki bo letos potekala predvsem v znamenju vojne v Ukrajini in razvojnih vprašanj. Že prvi dan bo zbrane svetovne voditelje nagovorila slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, med govorci bosta tudi predsednika ZDA in Ukrajine Joe Biden in Volodimir Zelenski.

Na sedežu ZN v New Yorku se ob začetku novega zasedanja Generalne skupščine ZN vsako leto septembra zberejo svetovni voditelji na splošni razpravi. Letos bo trajala do 26. septembra.

Tradicionalno razpravo začne Brazilija, po brazilskem predsedniku Luisu Inaciu Luli da Silvi bo na vrsti Biden kot predsednik države gostiteljice, nato pa ostali voditelji po zapletenem ključu vrstnega reda.

Pred 193-člansko Generalno skupščino bo skupno nastopilo najmanj 151 predsednikov držav in vlad, nekatere države pa bodo zastopali zunanji ministri ali veleposlaniki. Letos v New York ne bo bo nobenega od voditeljev stalnih članic Varnostnega sveta, razen Bidna.

Tema letošnje razprave je Obnova zaupanja in oživitev globalne solidarnosti: pospeševanje ukrepov za agendo 2030 in njenih ciljev trajnostnega razvoja za mir, blaginjo, napredek in trajnost za vse.

Že prvi dan bo nastopila predsednica Pirc Musar, ki ima v New Yorku tako kot zunanja ministrica Tanja Fajon poleg udeležbe na dogodkih v okviru ZN na programu tudi številna bilateralna srečanja s predstavniki držav z vsega sveta ter mednarodnih organizacij.

Za Slovenijo je sicer letošnje dogajanje v New Yorku pomembno predvsem v luči priprav na članstvo v Varnostnem svetu ZN v letih 2024 in 2025.