viktor orban Svet24.si

Orban ne bo podrl Ukrajine, dokler ne zagotovijo ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

DSD Necenzurirano

V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike ...

nevenka cresnar pergar pogreb pl Reporter.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

doncic 2 Ekipa24.si

Dončić navdušen! Dobil svoj Nascar dirkalnik, ...

Foto 3 Odkrito.si

Ines Erbus - lepotica, ki se pocrklja na tak ...

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pirc Musarjeva za isto govornico kot Biden in Zelenski

Deli na:
Pirc Musarjeva za isto govornico kot Biden in Zelenski

Nataša Pirc Musar - Foto: Sašo Švigelj/M24.si

V New Yorku se danes začenja splošna razprava na 78. zasedanju Generalne skupščine ZN, ki bo letos potekala predvsem v znamenju vojne v Ukrajini in razvojnih vprašanj. Že prvi dan bo zbrane svetovne voditelje nagovorila slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, med govorci bosta tudi predsednika ZDA in Ukrajine Joe Biden in Volodimir Zelenski.

Na sedežu ZN v New Yorku se ob začetku novega zasedanja Generalne skupščine ZN vsako leto septembra zberejo svetovni voditelji na splošni razpravi. Letos bo trajala do 26. septembra.

Tradicionalno razpravo začne Brazilija, po brazilskem predsedniku Luisu Inaciu Luli da Silvi bo na vrsti Biden kot predsednik države gostiteljice, nato pa ostali voditelji po zapletenem ključu vrstnega reda.

Pred 193-člansko Generalno skupščino bo skupno nastopilo najmanj 151 predsednikov držav in vlad, nekatere države pa bodo zastopali zunanji ministri ali veleposlaniki. Letos v New York ne bo bo nobenega od voditeljev stalnih članic Varnostnega sveta, razen Bidna.

Tema letošnje razprave je Obnova zaupanja in oživitev globalne solidarnosti: pospeševanje ukrepov za agendo 2030 in njenih ciljev trajnostnega razvoja za mir, blaginjo, napredek in trajnost za vse.

Že prvi dan bo nastopila predsednica Pirc Musar, ki ima v New Yorku tako kot zunanja ministrica Tanja Fajon poleg udeležbe na dogodkih v okviru ZN na programu tudi številna bilateralna srečanja s predstavniki držav z vsega sveta ter mednarodnih organizacij.

Za Slovenijo je sicer letošnje dogajanje v New Yorku pomembno predvsem v luči priprav na članstvo v Varnostnem svetu ZN v letih 2024 in 2025.