martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno delate ...

alec baldwin, hilaria baldwin Svet24.si

Zvezdnikova žena doživela še drugi spontani splav

minimalna plača, delavec, denar Svet24.si

Kmalu bodo plače višje, a tudi računi

Vili Resnik-iskreno Nova Dobra karma

"Kaj sem preživljal kot otrok v reji, si ljudje ...

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

Svet

"Najbolj precenjen general na svetu" se je norčeval iz Trumpa (VIDEO)

Deli na:
"Najbolj precenjen general na svetu" se je norčeval iz Trumpa (VIDEO)

James Mattis - Foto: Reuters

Nekdanji obrambni minister ZDA James Mattis je v četrtek na dobrodelni večerji v New Yorku stresel nekaj šal na račun nekdanjega šefa predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki ga je zapustil proti koncu lanskega leta, ko je Trump šele skušal umakniti ameriško vojsko iz Sirije.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v sredo na sestanku Trumpa s kongresnimi voditelji o politiki do Sirije v Beli hiši pognala v jezen samogovor, ko je omenila mnenje generala Mattisa o posledicah Trumpovih zunanjepolitičnih izpadov. Trump je odvrnil, da je Mattis najbolj precenjen general na svetu, in se pohvalil, da je sam lastnoročno porazil Islamsko državo (IS).

Sestanek se ni dobro končal, ker je Pelosijeva Trumpa pripravila do nesmiselnih izjav in mu celo žugala s prstom, predsednik ZDA pa jo je označil za tretjerazredno političarko. Pelosijeva je po sestanku dejala, da je predsednik doživel zlom, Trump je potem na Twitterju enako rekel zanjo.


Mattis je nato na dobrodelni večerji fundacije Alfreda Smitha, kjer se znani in slavni norčujejo drug iz drugega, izrazil navdušenje nad Trumpovo opredelitvijo. "Sedaj sem res dosegel veličino, ker nisem le najbolj precenjen general, ampak najbolj precenjen general na vsem svetu. Res mi je v čast, saj je Trump tudi Meryl Streep označil za precenjeno igralko. Torej sem Meryl Streep med generali, kar mi zveni imenitno," je dejal.

Vietnamski veteran se je pošalil tudi glede Trumpove prave ali namišljene težave, s katero se je newyorški bogataš izognil služenju v vietnamski vojni. Trump je našel zdravnika, ki mu je izdal potrdilo, da ni sposoben za vojsko zaradi kostnih izrastkov na stopalih. Ameriški izraz za to je enak pogovornemu izrazu iz kavbojskih časov za opredelitev priznanja izkušenemu bojevniku. Mattis je dejal, da si je za razliko od Trumpa sam take izrastke prislužil na bojišču, ne pa v ambulanti.Mattis je odstopil lani, ker je Trump načrtoval umik vojakov s severa Sirije, kjer je njihova prisotnost preprečevala turško ofenzivo. Trump si je takrat zaradi Mattisovega odstopa in kritik začasno premislil. Ukrep, ki je naletel na vsesplošne kritike razen v Turčiji in Rusiji, pa je izvedel pred dobrim tednom dni, kar je odvzelo nekaj medijske pozornosti preiskavi pred ustavno obtožbo.

Mattis je izpostavljen kritikam, da se ne upa izpostaviti in povedati naravnost, kaj si misli o Trumpovi zunanji politiki. Tudi tokrat je kritiziral le posredno, ko je dejal, da imajo ZDA velik dolg do svojih vojakov, ki so podpirali kurdske zaveznike.

Še bolj pa je bil pomenljiv s citiranjem predsednika Abrahama Lincolna, ki je vodil ameriške unioniste do zmage v državljanski vojni. Lincoln je dejal, da velike države padajo zaradi notranje korozije - gnilobe, zlobe, ignorance. Ena od posledic je lahko anarhija, druga pa pojav ambicioznega liderja, ki ga ne skrbijo posledice, tradicija, dostojnost in se želi postaviti nad vse druge.

loading...
Loading...