opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

oko Dobra karma

Veliki test: kako sami sebe vidite zares?

preddvor, hotel bor Svet24.si

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine ...

kalkulator, računanje, računovodja Svet24.si

Na občini Šmarješke Toplice račune vodi ...

vedeževalke Dobra karma

Tako nam napoved vedeževalca spremeni usodo

sofija Njena.si

Kdo je v resnici prsata natakarica Sofija?

daijel33 Njena.si

Danijel javno razkril, zakaj sta dvojčka postala ...

Svet

Trump: Borili se bomo tam, kjer nam bo koristilo in borili se bomo samo za zmago

Deli na:
Trump: Borili se bomo tam, kjer nam bo koristilo in borili se bomo samo za zmago

Pripadniki kurdske milice YPG. - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je odločitev o umiku ameriških vojakov s severa Sirije, s čemer bodo ZDA odprle pot turški ofenzivi proti tamkajšnjim kurdskim milicam, danes upravičil s tem, da je napočil čas, da se ZDA "umaknejo iz teh absurdnih neskončnih vojn" in da vpleteni v konflikt sami rešijo razmere.

"Turčija, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija in Kurdi bodo morali sedaj sami razrešiti razmere in ugotoviti, kaj želijo narediti z ujetimi borci Islamske države v svojem 'sosedstvu'," je zapisal Trump v vrsti tvitov.

To je njegov prvi odziv po tem, ko je Bela hiša v nedeljo sporočila, da bo Turčija kmalu začela dolgo načrtovano ofenzivo na severu Sirije in da je ameriške sile ne bodo podpirale, niti ne bodo vanjo vpletene. Danes so že poročali o začetku umika ameriških vojakov s severa Sirije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za veliko spremembo ameriške politike v Siriji, ki je doslej podpirala kurdske borce milice YPG, ki so bili njeni glavni zavezniki v Siriji v boju proti Islamski državi.


"Kurdi so se borili z nami, vendar smo jim za to dali velikanske količine denarja in opreme. S Turki so se borili desetletja. Ta boj smo zadržali skoraj tri leta, sedaj pa je čas, da izstopimo iz teh absurdnih neskončnih vojn, od katerih so mnoge plemenske, in da naše vojake vrnemo domov," je tvitnil Trump, ki je sicer že konec lanskega leta napovedal umik ameriške vojske iz Sirije.

"ZDA naj bi bile v Siriji 30 dni, to je bilo pred mnogimi leti. Ostali smo in postajali vse globlje vpleteni v boj, ki ni imel nobenega cilja na obzorju," je zapisal Trump, ki je tudi ostro kritiziral evropske države, češ da ne želijo prevzeti prijetih pripadnikov Islamske države iz svojih držav. Dodal je, da evropske države, tako kot glede trgovine in Nata, mislijo, da so ZDA "bedak", ki bo poskrbel zanje.

"Borili se bomo tam, kjer nam bo koristilo in borili se bomo samo za zmago," je z veliki tiskanimi črkami še tvitnil Trump.

Eden najtesnejših zaveznikov Trumpa v kongresu, republikanski senator Lindsey Graham ga je danes že pozval, naj odločitev umakne, saj bo gotovo pomenila vrnitev Islamske države, na ameriški časti pa bo ostal madež, če bodo zapustili Kurde. V nasprotnem primeru je predsednik vplivnega pravosodnega odbora napovedal, da bo v senatu vložil resolucijo z zahtevo po umiku predsednikove odločitve. Pričakuje podporo tudi med demokrati, navaja AFP.

loading...
Loading...