Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papežev majordom iz celice v hišni pripor

Deli na:
Papežev majordom iz celice v hišni pripor

Foto: Reuters

Papeževega majordoma Paola Gabrieleja, ki so ga maja aretirali, ker je imel pri sebi zaupne vatikanske dokumente, so včeraj izpustili iz zaporniške celice v hišni pripor, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V hišnem priporu bo ostal do odločitve sodišča, ali mu bodo sodili v zvezi z afero uhajanja zaupnih vatikanskih dokumentov Vatileaks.

Da so na včerajšnjem zaslišanju odločili, da sme majordom papeža Benedikta XVI. po dveh mesecih vendarle zapustiti zapor in oditi v hišni pripor, je sporočil vodja službe za odnose z javnostmi v Vatikanu Federico Lombardi. Gabriele živi v Vatikanu, dom pa bo lahko zapustil le ob obiskih maš.

Odločitev o tem, ali Gabrieleja čaka sojenje ali ne, bo sicer po besedah Lombardija sprejeta vsaj v začetku avgusta.

Majordomov odvetnik Carlo Fusco je že izrazil pričakovanje, da do sojenja bo prišlo. Obenem je zatrdil, da je njegov klient deloval "pod pritiskom z različnih front". Kot je še dejal, je vedno deloval sam in ne v kakršnihkoli mrežah ali zarotah, vodila pa ga je "ljubezen" do papeža in želja, da mu pomaga.


Gabrieleja so konec maja aretirali, ko so pri njem našli vatikanske dokumente, kakršni so v preteklih mesecih prišli v roke medijev.

Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja, kar je močno razjezilo in osramotilo Sveti sedež. Nekateri izmed dokumentov se ukvarjajo z navedbami o korupciji znotraj Vatikana, predvsem pa z dejavnostmi vatikanske banke in vatikanskega državnega tajnika, kardinala Tarcisia Bertoneja.

Dokumenti so prav tako razkrili nekaj vatikanskih skrivnosti, ki se tičejo davčnih težav Cerkve, financiranja cerkvenih ustanov in spolnih zlorab otrok, razkrivajo pa tudi notranje spopade za oblast.

Številni sicer ocenjujejo, da majordom, znan po svoji zvestobi in vdanosti papežu, ni pravi krivec za afero Vatileaks, temveč se je po naključju znašel sredi boja za oblast znotraj vatikanske hierarhije. V Vatikanu je zaposlen od leta 2006 in je bil eden redkih, ki so imeli dostop do zasebnih prostorov papeža.