Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek prejel poročilo o Vatileaksu, izbral prstan in grb

Deli na:
Papež Frančišek prejel poročilo o Vatileaksu, izbral prstan in grb

Foto: Reuters

Papež Frančišek je že prejel preiskovalno poročilo o škandalu Vatileaks, v okviru katerega je v javnost pricurljalo veliko število zaupnih vatikanskih dokumentov, je danes povedal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi. Medtem se je novi papež danes sestal z argentinsko predsednico Cristino Fernandez de Kirchner.

"Poročilo mu je na voljo. Vendar menim, da ima papež v teh dneh toliko dela in obveznosti, da se mu ga ne mudi prebrati," je povedal Lombardi.

Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. je ob koncu svojega pontifikata odločil, da bo poročilo prejel le njegov naslednik in da ne bo na voljo celotnemu kolegiju kardinalov.

V medije je lani prišlo več sto zaupnih dokumentov, ki so razkrili hude finančne nepravilnosti, korupcijo, boj za oblast in nepotizem v Vatikanu. Te obtožbe so nato preučili trije vidni kardinali, ki so svoje poročilo tedanjemu papežu izročili decembra lani. Mediji so nedavno poročali, da naj bi se Benedikt XVI. za odstop odločil, potem ko je prebral to poročilo.

Papež Frančišek se je medtem v Vatikanu danes sestal s predsednico svoje domovine. Kirchnerjevo je papež sprejel s poljubom na lice, ob čemer je argentinska predsednica pripomnila, da je "še nikoli ni poljubil papež".

Frančišek sicer ni v najboljših odnosih s trenutno argentinsko vlado. Najbolj so bila nesoglasja opazna, ko je vlada sprejemala zakon, ki je zakonsko izenačil istospolne zveze s tradicionalnim zakonom. Sedanji papež, takratni nadškof Jorge Mario Bergoglio je takrat govoril o "uničevalnem ravnanju proti Božjim načrtom".

Medtem pa Frančišek vendarle dokazuje, da bo nekoliko drugačen papež. Lombardi je dejal, da je papež prekinil z dosedanjo tradicijo ter izbral srebrn in ne zlat ribiški prstan, kot je bilo v navadi doslej.

Na preprostem pozlačenem srebrnem prstanu, ki ga bo Frančišek prejel med svojo umestitveno mašo v torek, je podoba bradatega svetega Petra s svetniškim sijem, ki drži ključe. To je simbol papeštva, ki ponazarja trenutek, ko je Peter prejel ključe do nebes.

Iz Vatikana so danes še sporočili, da bo Frančišek še naprej uporabljal grb, kakršnega je uporabljal že kot nadškof. Grb vsebuje tri simbole na modrem ozadju. Na vrhu je sonce s črkami IHS, kar je simbol reda jezuitov, spodaj pa sta zvezda in lilija, ki simbolizirata devico Marijo in svetega Jožefa.