Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papeža Janeza Pavla II. bodo razglasili za svetnika

Deli na:
Papeža Janeza Pavla II. bodo razglasili za svetnika

Foto: Reuters

Pokojnega papeža Janeza Pavla II. bodo razglasili za svetnika, je sporočil Vatikan, potem ko je papež Frančišek podpisal ustrezen dekret. Zadnji pogoj za to je bil izpolnjen nedavno, ko je vatikanska kongregacija za zadeve svetnikov priznala njegov drugi čudež. Za svetnika bodo razglasili tudi papeža Janeza XXIII. Datum kanonizacije še ni znan.

"Papež je odobril kanonizacijo blaženega Janeza XXIII. in se odločil sklicati konzistorij glede kanonizacije blaženega Janeza Pavla II.," je v izjavi danes sporočil Vatikan.

Datum kanonizacije obeh papežev še ni znan, bi ju pa lahko za svetnika razglasili še pred koncem leta, navajajo v Vatikanu. Točen datum bodo določili na konzistoriju, zboru kardinalov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež Frančišek je razglasitev papeža Janeza Pavla II. za svetnika odobril po srečanju s kardinalom Angelom Amatom, ki je na čelu kongregacije za zadeve svetnikov. Uradno je odobril tudi njegov drugi čudež, kar je pogoj za svetništvo.


Dolga pot do svetništva zahteva dva "potrjena" čudeža, pri čemer je prvi potreben za beatifikacijo. Za blaženega so papeža razglasili že maja 2011.

Pri prvem čudežu gre za ozdravitev francoske nune Marie Simon-Pierre, ki je prebolela Parkinsonovo bolezen, ko je molila za pokojnega Janeza Pavla II. Za njeno ozdravitev ni bilo medicinske razlage.

Drugi čudež naj bi se zgodil 1. maja 2011, ko je bil Janez Pavel II. na trgu svetega Petra razglašen za blaženega, pri čemer naj bi ozdravela ženska iz Kostarike. Za potrditev čudeža mora biti ozdravitev takojšnja, trajna in brez znanstvene razlage.

Papež Janez XXIII., ki je bil na čelu Katoliške cerkve med letoma 1958 in 1963, ima sicer priznan le en čudež, a je papež vseeno potrdil njegovo kanonizacijo. Papež je znan po prijaznosti in številni ga primerjajo s trenutnim papežem Frančiškom, še piše AFP.