pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež zaradi tropske nevihte skrajšal obisk v osrednjem delu Filipinov

Deli na:
Papež zaradi tropske nevihte skrajšal obisk v osrednjem delu Filipinov

Foto: Reuters

Papež Frančišek je tretji dan obiska na Filipinih danes obiskal mesto Tacloban, ki ga je novembra 2013 prizadel tajfun Haiyan. Med mašo je tistim, ki so preživeli katastrofo, sporočil, da jih Jezus v tragediji ni zapustil. Papež je sicer obisk v Taclobanu na vzhodu države moral skrajšati zaradi tropske nevihte Mekkhala.

Mašo, ki jo je papež daroval tudi v spomin na okoli 7350 žrtev tajfuna Haiyan, je zaznamovalo slabo vreme z močnim vetrom in dežjem. Kljub temu se je po oceni tamkajšnjih oblasti na maši zbralo okoli milijon vernikov, papež pa se je med množico zapeljal v odprtem papamobilu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ko sem po televiziji videl katastrofo, sem se odločil: moram tja," je zbranim dejal Frančišek, ki je bil zaradi slabega vremena oblečen v rumen dežni plašč. "Morda se vam je zdelo, da vas je Bog med tajfunom zapustil, ker ste izgubili hiše, številni tudi svojce. A sporočam vam: Jezus nas nikoli ne pusti na cedilu," je poudaril. Žrtev tajfuna se je spomnil z minuto molka.

Papež je imel poleg maše v Taclobanu na programu tudi srečanji s preživelimi tajfuna in menihi, a je zaradi tropske nevihte Mekkhala obisk v tem delu države skrajšal in se z letalom vrnil v 570 kilometrov oddaljeno Manilo. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je v mestu Palo s preživelimi tajfuna sešel le zelo na kratko, nato pa se jim je opravičil, ker je moral oditi.

Zaradi slabega vremena je letalo z vladnimi predstavniki, ki je spremljalo papeževo letalo, na letališču v Taclobanu med vzletanjem zapeljalo z vzletne steze in obtičalo v blatu, a v nesreči ni bil nihče ranjen. Je pa v Taclobanu umrla prostovoljka, potem ko je po maši nanjo padel oder, ki ga je podrl veter.

Frančišek je na Filipine, najbolj katoliško med azijskimi državami, prispel v četrtek, ko so ga pričakale navdušene množice. Obisk bo sklenil v nedeljo, ko bo v filipinski prestolnici med drugim daroval mašo na prostem, na kateri pričakujejo do šest milijonov ljudi. V Vatikan se bo papež vrnil v ponedeljek.