Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Papež Frančišek sprejel Cerarja; premier papeža vabi v Slovenijo

Deli na:
Papež Frančišek sprejel Cerarja; premier papeža vabi v Slovenijo

Foto: Reuters

Predsednika vlade Mira Cerarja je danes ob začetku uradnega obiska v Vatikanu na zasebni avdienci sprejel papež Frančišek. Kot je po srečanju na družbenem omrežju Twitter sporočil premier, sta s papežem na pogovorih potrdila prijateljske odnose med Slovenijo in Svetim sedežem. Premier je papeža tudi povabil na obisk v Slovenijo.

Kot so sporočili iz tiskovnega urada Svetega sedeža, sta papež in slovenski premier v pogovorih tudi potrdila skupno pripravljenost za nadaljevanje konstruktivnega dialoga o dvostranskih vprašanjih, ki zadevajo odnose med državo in Cerkvijo s posebnim poudarkom na procesu narodne sprave, človeških in verskih vrednotah in skupnem sodelovanju v dobro družbe in najrevnejših.

Največji del pogovorov sta Cerar in papež po navedbah iz kabineta premierja namenila izmenjavi stališč o perečih razmerah po svetu. Pri tem je bil poudarek na kriznih žariščih na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, ki odpirajo številna zahtevna humanitarna vprašanja, vključno z migracijami.

Premier je v pogovoru s papežem tudi izrazil navdušenje nad nedavno razglašeno papeško bulo - dokumentom, ki daje večja poudarka tematiki usmiljenja ter sprave. Tudi v Sloveniji, kjer na srečo ni konfliktov, so med prioritetnimi usmeritvami, ki jim za nadaljnji razvoj države sledi vlada, je dejal slovenski premier.

Na obisku je predsednik slovenske vlade papežu predal tudi tradicionalne slovenske dobrote, in sicer slovensko orehovo potico ter Pletersko hruško. Kot nogometnemu navdušencu mu je podaril tudi posebej zanj oblikovan slovenski reprezentančni nogometni dres z napisom Frančišek 1.

Premier se je v Vatikanu sešel tudi z vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom, s katerim sta izmenjala podrobnejša stališča o odnosih med Slovenijo ter Svetim sedežem ter potrdila zavezo za nadaljnji dialog.

Kot so še sporočili iz kabineta premierja, sta izmenjala tudi poglede na migracijsko problematiko, s katero se sooča Evropa, ter govorila o zmožnostih Slovenije za sprejem beguncev. Strinjala sta se, da je treba pokazati solidarnost do ljudi v stiski in jim pri tem pomagati po svojih najboljših močeh.

Popoldne je premier obiskal vatikansko knjižnico, kjer je tamkajšnjemu prefektu Cesaru Pasiniju predal Iconotheco Valvasoriano, faksimile zbirke 7752 grafik, ki jih je zbral Janez Vajkard Valvasor (1641-1693).

V nagovoru ob predaji je Cerar poudaril, da je Sveti sedež v novejši slovenski zgodovini zapisan z zlatimi črkami, saj je bil med prvimi, ki so priznali samostojno Slovenijo. Ob tem je spomnil, da je papež Janez Pavel II. Slovenijo obiskal dvakrat in izrazil upanje, da bo kmalu prišlo do ponovnega obiska Svetega očeta v Sloveniji.

A kot je poudaril premier, naše skupne kulturne vezi segajo daleč pred samostojno Slovenijo, stoletja nazaj, zato je Vatikanu podaril Iconotheco Valvasoriano. Poudaril je, da gre za zgodovinski in umetnostni spomenik svetovnega merila, ki ga lahko označimo za enciklopedijo takratnega časa.

Cerar ima v okviru obiska v Vatikanu popoldne na programu še ogled dela knjižnice (Salone Sistino) in Vatikanskih muzejev.

Cerar prihaja k papežu skoraj natanko dve leti po tem, ko je papež Frančišek junija 2013 v avdienco sprejel tedanjo slovensko premierko Alenko Bratušek. Pred Bratuškovo so bili pri papežu tudi nekateri drugi slovenski premierji - Lojze Peterle, Janez Janša, Anton Rop, Andrej Bajuk in Janez Drnovšek.