Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Zagrebu darovali mašo za Tita, ki sta jo zmotila dva pijanca

Deli na:
V Zagrebu darovali mašo za Tita, ki sta jo zmotila dva pijanca

Foto: Arhiv Reporterja

V zagrebški cerkvi svetega Marka evangelista so v nedeljo darovali spominsko mašo za nekdanjega vodjo SFRJ in jugoslovanske komunistične partije Josipa Broza Tita. Pobudo za mašo za Tita je sprožil in plačal novinar Vojislav Mazzocco kot odgovor na maše, ki jih že leta v Zagrebu organizirajo za ustaškega vodjo Anteja Pavelića.

Čeprav je na strani na Facebooku Misa za Josipa Broza Tita svoj prihod napovedalo več kot 2000 uporabnikov spleta, je bilo na maši navzočih le nekaj deset ljudi, med njimi tudi verniki, ki redno hodijo na večerne maše v eno najbolj znanih zagrebških cerkva, ki se nahaja na Trgu svetega Marka med poslopji sabora, vlade in ustavnega sodišča.

Maša je minila brez incidentov, za razliko od maše za vodjo Neodvisne države Hrvaške (NDH) Pavelića 28. decembra lani. Takrat je prišlo tudi do fizičnega spopada, ko so privrženci Pavelića napadli udeležence antifašističnega shoda.

Mir med mašo sta kalila le dva vinjena moška, ki sta hodila po cerkvi, je poročal novičarski portal index.hr. "Obstajajo različni provokatorji, danes sem jih tudi pričakoval," je dejal duhovnik Franjo Prstec, ki je maševal. Povabil je zbrane, naj molijo tudi za tiste, ki Hrvaške niso želeli, ter napovedal, da bo naslednji petek maša za Hrvaško in veterane.

Na Facebook strani Misa za Josipa Broza Tita so objavljeni različni komentarji. Nekateri mašo podpirajo, drugi trdijo, da se Tito kot ateist obrača v grobu ter da je neprimerno odgovarjati na mašo za Pavelića z mašo za Tita.

Del uporabnikov spleta se medtem posmehuje skromni udeležbi na maši in povzdiguje NDH, nekateri pa izpostavljajo zločine po drugi svetovni vojni, za katere je po njihovem odgovoren Tito. Med drugimi omenjajo tudi Hudo jamo.