sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škof Štumpf: Svet je besedo "božič" ukradel Bogu in jo priredil zase

Deli na:
Škof Štumpf: Svet je besedo "božič" ukradel Bogu in jo priredil zase

Soboški škof Peter Štumpf. - Foto: Bobo

Na božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva, so po cerkvah po vsej državi potekale praznične maše in bogoslužja.

V stolnicah so maše vodili slovenski škofje, ki so med drugim v pridigah spomnili na skromne razmere, v katerih je bil rojen Jezus. Namesto materialnih dobrin bi morali v ospredje postaviti medsebojne odnose, so pozvali.

"Božič prinaša luč v temino našega življenja luč," je pri dopoldanski božični maši v mariborski stolnici dejal mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Tema ni samo tista, ki zaznamuje noč, je nadaljeval in pojasnil, da je tu mišljena tema, v kateri se človek znajde zaradi nerazumevanja, sovraštva ali nasilja, pa tudi tema zaradi žalosti in obupa, ali tema, ko človek ne vidi več poti naprej, se počuti prepuščenega samemu sebi in živi od danes do jutri.

Spomnil je, da je bil Jezus rojen v malem mestecu na periferiji, in to ne v hiši ampak v hlevu. Božja logika je po njegovih besedah drugačna od naše, človeške. "Novorojeno Dete nam prinaša odrešenje, ki ni enkraten dogodek. Ni v moči in uspehu, ni v imetju in kopičenju dobrin tega sveta. Odrešenje je Dete, ki prihaja. Odrešenje pomeni, da to Dete sprejmem, pustim, da me doseže s svojo ljubeznijo," je dejal Cvikl.

Novomeški škof Andrej Glavan je pri božični maši v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu navzoče pozval, naj obudijo vero oz. prosijo zanjo, če je ne premorejo. "Jezus je prinesel slavo Bogu in mir ljudem. Ponesimo to svetu, vsem, ki ne poznajo Boga in zato nimajo tudi drugega, ne slave ne miru," je dejal.



Spomnil je, da so pastirji v Betlehemu naleteli na nebogljenega dojenčka v naročju svoje matere, vsekakor vsa revna in pozabljena od sveta. S tem je Bog pokazal, da mu ne gre za seštevke in milijone, temveč mu je vsak človek enkraten in nadvse pomemben, je dejal Glavan in nemirnemu svetu zaželel milost, veselje in mir.

Miru in medsebojnega sožitja v letu 2017 je zaželel tudi murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je dopoldne daroval božično mašo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti. Kot je opozori, je svet besedo "božič" ukradel Bogu in jo priredil zase. Reklamira jo kot marketinško znamko, s tem pa hoče "ustvariti zmešnjavo, da bi ljudi zavedel stran od učlovečene Besede in jih pahniti v praznino, kjer niso sposobni vedeti, kdo sploh so in zakaj sploh so," je opozoril.

Evangeliščanski škof Geza Filo je v pridigi med dopoldansko mašo v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani dejal, da je božič kot praznik miru trmasta bitka proti neprijaznosti, sovraštvu, nepravičnosti in nasilju.

Celjski škof Stanislav Lipovšek je božično mašo daroval že zjutraj v stolni cerkvi v Celju, koprski škof Jurij Bizjak je maševal v konkatedralni cerkvi Kristusa Odrešenika v Novi Gorici, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa je dnevno sveto mašo vodil popoldne v ljubljanski stolnici.