Revija Reporter
Svet

Papež svetovne voditelje pozval k učinkovitemu odzivu na podnebno krizo

STA

29. okt. 2021 11:52 Osveženo: 11:56 / 29. 10. 2021

Deli na:

Papež Frančišek

Reuters

Papež Frančišek je pred začetkom podnebne konference COP26, ki se bo v nedeljo začela v Glasgowu, svetovne voditelje danes pozval k učinkovitemu odzivu na okoljske izredne razmere, ki bo ponudilo konkretno upanje prihodnjim generacijam.

Papež je v govoru iz Vatikana, ki ga je predvajal britanski radio BBC, spregovoril o krizah, vključno s pandemijo covida-19, podnebnimi spremembami in gospodarskimi izzivi. Pozval je voditelje, naj se nanje odzovejo z vizijo in radikalnimi odločitvami, da ne bi odpadle priložnosti, ki jih predstavljajo trenutni izzivi.

Podnebne spremembe in pandemija covida-19 so razkrile globoko ranljivost in številne dvome o gospodarstvih in družbi, je poudaril poglavar Rimskokatoliške cerkve.

Kriza predstavlja izziv za sprejemanje radikalnih odločitev, ki niso lahke. Na krize se je mogoče odzvati z izolacionizmom, protekcionizmom in izkoriščanjem, a je v njih mogoče videti tudi priložnost za spremembe, je dejal papež, kot poroča BBC na spletni strani.

Najpomembnejša lekcija iz krize je zavedanje, da je treba nekaj zgraditi skupaj in porušiti vse politične zidove, za katerimi se lahko skrijemo. "Iz krize ne moreš priti sam," je poudaril Frančišek.

Papež se je v začetku oktobra pridružil skoraj 40 verskim voditeljem v pozivu k "nujnemu, radikalnemu in odgovornemu ukrepanju" na COP26 za drastično omejitev toplogrednih plinov.

84-letni papež se konference v Glasgowu sicer osebno ne bo udeležil. Sveti sedež je sporočil, da bo vatikansko delegacijo vodil državni sekretar kardinal Pietro Parolin.

Frančišek se bo po napovedih danes in v soboto srečal z več svetovnimi voditelji, ko se bodo udeležili vrha G20 v Rimu. Tako bo danes sprejel ameriškega predsednika Joeja Bidna in južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina, v soboto pa naj bi se prvič srečal z indijskim predsednikom Narendro Modijem.