favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež pred polnočnico prižgal luč miru

Deli na:
Papež pred polnočnico prižgal luč miru

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. je nocoj, pred za 22. uro predvideno polnočnico v Baziliki sv. Petra, v skladu s cerkveno tradicijo na oknu svoje delovne sobe v apostolski palači v znak miru prižgal svečo in z njo v zraku naredil križ. Ob tem je z okna tudi pomahal na Trgu sv. Petra zbrani množici, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na trgu so danes razkrili jaslice. Te so tokrat darilo južnoitalijanske dežele Bazilikate in so jih zasnovali po tamkajšnjem mestu Matera, ki je pod Unescovo zaščito in se ponaša z nenavadnim kompleksom v skalo vklesanih cerkvic in hiš.

Ob jaslicah stoji 24 metrov visoko božično drevo, ki ga je papež tokrat dobil od občine Pescopennataro v prav tako južnoitalijanski deželi Molise. Drevo so osvetlili že na slovesnosti 14. decembra.

Baziliko sv. Petra so medtem popoldne zapri, vrata pa bo znova odprla ob 20. uri, dve uri pred začetkom polnočnice.

Polnočnice se namreč v zadnjem času namesto ob polnoči začenjajo že ob 22. uri, s čimer je 85-letni papež dobil malo več premora pred svojim naslednjim božičnim opravilom - ko na božični dan opoldne z osrednjega balkona bazilike sv. Petra prebere božično poslanico in podari tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Božič bo letos sklenil za Vatikan težavno leto, ki ga je zaznamovala afera Vatileaks - kraja zaupnih papeških dokumentov in njihovo širjenje medijem.

Papež je sicer v soboto pomilostil svojega nekdanjega majordoma Paola Gabrieleja, ki ga je vatikansko sodišče obsodilo na 18 mesecev zapora zaradi tatvine, potem ko je bil spoznan za krivega v aferi Vatileaks.

Benedikt XVI. je v soboto prav tako pomilostil računalniškega tehnika Claudia Sciarpellettija, ki mu je vatikansko sodišče izreklo dvomesečno zaporno kazen zaradi vpletenosti v Vatileaks.