900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Latvijcem, prestrašenim zaradi Rusije: Branite težko pridobljeno svobodo

Deli na:
Papež Latvijcem, prestrašenim zaradi Rusije: Branite težko pridobljeno svobodo

Foto: Profimedia

Papež Frančišek je ob obisku v Latviji danes pozval prebivalce Latvije, ki že skoraj 30 let ni več del Sovjetske zveze, naj spoštujejo težko pridobljeno svobodo in naj ne pozabijo tistih, ki so se žrtvovali zanjo.

"Dobro poznate ceno svobode, ki si jo morate vedno znova izboriti," je dejal papež v govoru pred diplomatskim zborom in latvijskim predsednikom Raimondisom Vejonisom. "Usoda baltskih držav v 20. stoletju kaže, da razdeljena Evropa povzroča le trpljenje," pa je papežu dejal Vejonis, poroča britanska tiskovna agencija Reuters.

"Danes lahko praznujemo po zaslugi tistih, ki so uhodili poti ter odprli vrata prihodnosti in na prihodnje generacije prenesli odgovornost, da delajo enako," je dejal papež, preden je položil cvetje k spomeniku svobode v Rigi.

Nacisti so v času okupacije Latvije med drugo svetovno vojno ubili okoli 70.000 Judov, sovjetske oblasti pa so kasneje 60.000 Latvijcev deportirale v Sibirijo.

Latvija je druga postaja papeževe turneje po baltskih državah ob stoti obletnici njihove samostojnosti. Maša v mestu Aglona na vzhodu države, ki jo bo papež vodil danes, velja za vrhunec turneje. Papež se bo sicer danes v latvijski prestolnici Riga tudi srečal s predstavniki različnih verskih skupnosti in razpravljal o ekumenskem sodelovanju.

Frančišek je ob začetku turneje v soboto in nedeljo obiskal Litvo, kjer je posvaril pred totalitarnimi sistemi in izbrisom drugačnih kultur in se spomnil žrtev holokavsta, turnejo pa bo sklenil v torek v Estoniji.