sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Panika v Srbiji: S tuberkulozo okuženi muslimanski migranti zbežali iz karantene

Deli na:
Panika v Srbiji: S tuberkulozo okuženi muslimanski migranti zbežali iz karantene

Foto: Reuters

Iz Specialistične bolnišnice za pljučne in očesne bolezni Ozren v Soko Banji v Srbiji so zbežali ilegalni migranti, ki so okuženi s tuberkulozo, smrtno nalezljivo boleznijo. Srbske oblasti se ne bojijo samo, da bi se njihovo zdravstveno stanje poslabšalo, ampak tudi izbruha epidemije.

Po navedbah srbskega portala Telegraf, ki se sklicuje na Naše novine, so zbežali štirje muslimanski ilegalni migranti, čeprav bi moralo biti njihovo zdravljene pod strogim medicinskim nadzorom. Kot so sporočili iz bolnišnice, so migranti možni prenašalci bolezni na druge ljudi.

»Naše medicinsko osebje je storilo vse, da bi jim nudilo ustrezno zdravstveno nego, da se tuberkuloza ne bi razširila na druge migrante. Pripeljali so jih v Ozren na zdravljenje. Kljub temu, da je njihovo zdravje resno ogroženo, so sami zapustili bolnišnico. Nihče nima sicer pravice, da bi jih zadržal, toda obstaja velika nevarnost, da se okužijo še drugi ljudje,« je za Naše novine povedal vir iz zdravstvenih krogov. V bolnišnici sicer trdijo, da so imeli na zdravljenju samo enega muslimana, ki je zbolel za tuberkulozo.

Tuberkuloza običajno okuži pljuča, lahko pa tudi druge telesne dele. Širi se po zraku, ko ljudje z aktivno tuberkulozno okužbo kašljajo, kihajo ali kako drugače prenašajo izdihano tekočino skozi zrak. Strokovnjaki pravijo, da take stvari ne bi pomenile alarma za paniko, če ne bi bila tuberkuloza zelo nalezljiva bolezen, ki so v okoljih, kjer je veliko ljudi, zelo hitro širi. Tuberkuloza je drugi najpogostejši vzrok smrti na svetu zaradi nalezljivih bolezni, takoj za aidsom. Sicer so med muslimanskimi migranti ugotovili tudi malarijo.

V zadnjih 24 urah je v Srbijo prišlo 8.000 muslimanskih ilegalcev, pa poroča srbski Kurir. Nihče ne ve, kakšne bolezni prinašajo v Evropo, večinoma so brez kakršnihkoli dokumentov, zato je njihova idenfifikacija nemogoča. Ti ljudje se zdaj brez ovir sprehajajo po Evropi.