Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islandija v pripravljenosti pred morebitnim vulkanskim izbruhom

Deli na:
Islandija v pripravljenosti pred morebitnim vulkanskim izbruhom

Foto: Reuters

Islandija opozarja na nevarnost izbruha največjega vulkana pri Bardarbungi na jugovzhodu otoka. Gre za enega seizmološko najbolj aktivnih območij na planetu, a po zadnjih podatkih se magma za zdaj ne približuje površju, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Bardarbunga je drugi najvišji vrh na Islandiji in je visok več kot 2000 metrov. Po besedah geofizika Bryndisa Brandsdottirja zadnji podatki kažejo, da se magma ne približuje površju, ampak ostaja "tri do sedem kilometrov pod njo".

Znanstveniki verjamejo, da bi lahko vulkanski pepel ob morebitnem izbruhu vplival na čezatlantski in severnoevropski zračni promet. Zaradi poplav, ki bi nastale ob taljenju ledu največjega ledenika Vatnajokull, pod katerim leži, bi v državi lahko prišlo do resne škode na državni infrastrukturi.

Islandska meteorološka služba je v ponedeljek povišala letalski alarm na drugo najvišjo stopnjo, oranžno, in sicer po tistem, ko so štiri dni zapored naraščale seizmološke aktivnosti. Meteorološka služba je v tem času zaznala okoli 2600 potresnih sunkov, zato so bile ceste na redko naseljenem območju severno od Bardarbunga danes zaprte.

Na Islandiji se tako bojijo ponovitve scenarija iz leta 2010, ko je izbruhnil manjši vulkan Eyjafjoell in povzročil pravi globalni prometni kaos. Z oblakom vulkanskega pepela, ki je takrat zajel Evropo, je poskrbel za največje zaprtje zračnega prostora po drugi svetovni vojni, in sicer zaradi bojazni, da bi poškodoval letalske motorje.

Kasneje, leta 2011, je ogromne količine pepela izbruhal tudi islandski ognjenik Grimsvötn, a razsežnosti njegovega izbruha niso bile tako obsežne, kot leto prej pri Eyjafjoellu.