rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković je "žalosten in zaskrbljen", Rogovci pa za napad maskirancev krivijo MOL

Deli na:
Janković je "žalosten in zaskrbljen", Rogovci pa za napad maskirancev krivijo MOL

Foto: Bobo

Ljubljanski župan Zoran Janković je obsodil nočno dogajanje na območju bivše tovarne Rog, nad novico o napadu pa je zaskrbljen. Zaradi zaostritve razmer in izbruha nasilja je občina pripravljena začasnim uporabnikom Roga nuditi pomoč pri varovanju območja. Uporabniki Roga medtem menijo, da je občina posredno odgovorna za dogodek.

"Z žalostjo in veliko zaskrbljenostjo sem sprejel novico o napadu zamaskiranih posameznikov na območju nekdanje tovarne koles Rog in celo fizičnih poškodbah," je v sporočilu za javnost zapisal Janković. Kot pravi, mora policija nesprejemljivo, neodgovorno in za družbo skrajno nevarno početje čim prej raziskati in ga najodločneje sankcionirati.

Spomnil je, da se je Mestna občina Ljubljana (Mol) v petek na skupnem sestanku s sedmimi predstavniki skupščine začasnih uporabnikov Roga pisno zavezala, da do odločitve sodišča ustavi vse aktivnosti in do takrat z dialogom skuša najti najboljšo rešitev za prihodnost Roga in za vključitev obstoječih programov v prenovljeni Center Rog. "Sklepi in zaveze Mol glede tega so podani pisno, javno in so jasni," je pojasnil.

Ocenjuje, da so skupaj naredili pomemben korak naprej, v Mol pa so ponovno poudarili svoje večkrat pobude za konstruktivni dialog v kontekstu celovite prenove Roga. Zato se sedaj Janković ne more znebiti vtisa, da nekdo želi namerno in grobo prekiniti vsak poskus konstruktivnega iskanja rešitve. "Tem posameznikom sporočam, da jim ne bo uspelo," je zapisal.

Zaradi zaostritve razmer in izbruha nasilja je občina po njegovih navedbah pripravljena začasnim uporabnikom nuditi pomoč pri varovanju območja, če bodo tako želeli. "Nedopustno je, da bi kdorkoli svoja načela uveljavljal s fizično silo, zato Mol prav tako ne bo dopustila, da moč nasilja premaga moč argumentov in da bi na koncu nasilje določalo prihodnje vsebine Roga," je odločen župan.

Policisti so namreč v petek nekaj pred polnočjo posredovali pred bivšo tovarno Rog, kjer je skupina več oseb, oblečenih v črno in maskiranih, fizično obračunala s tistimi, ki so se takrat tam zadrževali. Po podatkih policije je lažje poškodovana ena oseba. Ob prihodu policistov so se napadalci razbežali, prijeli pa so jih šest.

Na novinarski konferenci so se odzvali tudi začasni uporabniki prostorov. Skrbi jih porast ksenofobije, rasizma in nestrpnosti, ki jo "v našem prostoru že poznamo in je bila naperjena proti manjšinam in ranljivim skupinam".

Ocen o tem, kdo stoji za nočnim napadom, niso želeli dati. So pa menili, da je Rog poenotil interese kapitala in uličnih skrajnežev. Pojasnili so, da so se branili s "kolektivnim pritiskom". Po posredovanju policije, ki da v poslopje ni vstopila, pa so se zadeve umirile.

Zopet so bili ostri do Mola, ki jo obsojajo, da se ne opredeli jasno do ponedeljkovih dogodkov, ko so na območje nekdanje tovarne prišli varnostniki z bagerjem, da bi začeli z rušenjem objektov, pri čemer je bilo nekaj ljudi ranjenih.

Zavrnili so tudi "taktike medijske manipulacije v zvezi s petkovim sestankom in njegovimi sklepi". Zatrdili so, da v neformalnem pogovoru niso sprejeli nobenih sklepov, niti prišli do otipljivih izhodišč za iskanje rešitev.

Nekaj ur po sestanku so od pogajalca, vodje urada za mladino Uroša Grilca, prejeli zapisnik, ki pa je po navedbah predstavnikov uporabnikov Roga vseboval precej netočnosti, pet navedenih sklepov pa da niso sprejeli.

Neposrednih povezav Mola z nočnim nasiljem sicer po njihovem mnenju ni, a ocenjujejo, da je Mol odgovoren posredno. "Ponedeljkovi dogodki so namreč povzročili eskalacijo položaja," je navedel Rastko Pečar. V času incidenta naj bi bilo v kompleksu okoli 150 ljudi.