stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Newyorška sodišča preplavile tožbe zaradi kolere na Haitiju

Deli na:
Newyorška sodišča preplavile tožbe zaradi kolere na Haitiju

Foto: Reuters

V New Yorku je bila v torek vložena že tretja tožba v imenu prebivalcev Haitija, ki zahteva odškodnino zaradi izbruha kolere oktobra leta 2010. Bolezen je na otoku pobila 8300 ljudi, 65.000 pa jih je zbolelo. Preiskava ZN ni odkrila krivca za izbruh kolere, a je bolj ali manj jasno, da so jo povzročili pripadniki mirovnih sil iz Nepala.

Haiti je leta 2010 prizadel hud potres, ZN pa so poslali pomoč in mirovne sile. Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi v Atlanti je ugotovil, da so bili za izbruh epidemije krivi Nepalci, ki so se utaborili ob reki in onesnažili vodo z virusom. ZN so glede kolere na Haitiju naročili "neodvisno" preiskavo, ki pa ni mogla z gotovostjo ugotoviti vira kolere.

Zadnja newyorška tožba zahteva odškodnino za 1500 žrtev kolere in napeljavo čiste vode in sanitarij za prebivalce prizadetih območij. Že lani je tožbo v imenu kar 679.000 prebivalcev Haitija vložil bostonski Inštitut za pravičnost in demokracijo na Haitiju, ki zahteva 2,2 milijarde dolarjev odškodnine. Prejšnji teden pa je prav tako v New Yorku tožbo vložil Haitijsko-ameriški vodstveni svet.


ZN se v vseh primerih sklicujejo na imuniteto pri čemer jih zagovarja tudi ameriško pravosodno ministrstvo. Odvetnik v zadnji tožbi Stanley Alpert pa trdi, da so ZN leta 2004, ko so prav tako posredovali z mirovnimi silami zaradi nasilja, s Haitijem sklenili pogodbo v kateri so se odpovedali imuniteti pred zahtevki za osebne poškodbe, bolezni ali smrti.

Alpert trdi, da so bili ZN izjemno lahkomiselni, ker niso testirali nepalskih vojakov za kolero. Te bolezni na Haitiju ni že več desetletij, v Nepalu pa je prisotna.

Tožbe sicer povzročajo delitve znotraj samih ZN; saj je Visoka komisarka za človekove pravice Navi Pillay menila, da bi žrtvam morali plačati odškodnino. ZN so sicer decembra 2012 zagnali projekt boja za odpravo kolere na Haitiju v desetih letih, ki je vreden 2,2 milijarde dolarjev.