Goran Šarac Odkrito.si

Odločitev bivšega moža Simone Weiss dviga ...

Vožnja pod vplivom alkohola, vinjen, opit, pijan, voznik Svet24.si

VIDEO: Neverjetno: med vožnjo iz avta padel otrok...

čakre Petisvet.si

Neprijetni znaki, da je vaša kronska čakra ...

smeti3 Svet24.si

Smeti odvrgel na travnik, a pozabil na položnice

Sambuca Svet24.si

V tem obalnem mestu stanovanja in hiše za en evro

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

anela sabanagic 4 Njena.si

Ladova izbranka je le 5 mesecev po porodu videti ...

Svet

Pakistanska kristjanka Asia Bibi je na prostosti, a varno skrita pred islamskimi skrajneži

Deli na:
Pakistanska kristjanka Asia Bibi je na prostosti, a varno skrita pred islamskimi skrajneži

Foto: Twitter - Asia Bibi

V Pakistanu so v sredo iz zapora izpustili kristjanko Asio Bibi, ki je bila pretekli teden oproščena bogokletja. Kot so sporočile pakistanske oblasti, je na "varnem kraju" v državi. Medtem so znova izbruhnili protesti, na katerih zahtevajo usmrtitev ženske, ki je bila obsojena na smrtno kazen.

Bibijeva se je leta 2009 zapletla v spor, ker ji muslimanke med delom na polju kot kristjanki niso dovolile, da bi se dotaknila posode z vodo. V sporu je po navedbah imama užalila preroka Mohameda, zaradi česar so jo leta 2010 obsodili na smrtno kazen.

Pakistansko vrhovno sodišče jo je prejšnji teden oprostilo, vendar je ostala v zaporu, saj so se zagovorniki radikalnih politik in njihovi podporniki odpravili na ulice in zahtevali takojšnjo usmrtitev. Oblasti so jim v zameno za umiritev razmer obljubile, da ne bo smela zapustiti države, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Iz zapora v mestu Multan so jo v sredo vendarle izpustili, pri čemer so mediji poročali, da je zapustila državo. "Je na varnem kraju v Pakistanu," je včeraj navedbe medijev zanikal tiskovni predstavnik pakistanskega zunanjega ministrstva Muhamad Fajzal.Njen odvetnik Saif-ul-Muluk, ki se je zatekel na Nizozemsko, pa je dejal, da so mu povedali zgolj, da je na Bibijeva na letalu, a nihče ne ve, kje bo to pristalo.

Včeraj so na ulicah mesta Karači znova izbruhnili protesti podpornikov islamističnih strank, ki so pozvali k njenemu obglavljenju. "Lahko žrtvujemo svoja življenja, ne moremo pa popuščati glede spoštovanja preroka," je dejal eden od govornikov na protestih.

Mož Bibijeve Ašik Masih je ZDA, Veliko Britanijo in Kanado pozval, naj njegovi družini podelijo azil, saj je v Pakistanu prenevarno. Več držav, med drugim Italija in Francija, je že ponudilo pomoč. Mednarodna skupnost je pozivala tudi k izpustitvi 47-letne matere petih otrok.