Revija Reporter
Svet

Pahor bo v Buckinghamski palači gost kraljice Elizabete II.

STA

28. feb. 2019 5:55 Osveženo: 9:42 / 28. 2. 2019

Deli na:

Predsednik republike Borut Pahor se bo drugi dan uradnega obiska v Veliki Britaniji sešel na pogovorih z britansko kraljico Elizabeto II., monarhinjo z najdaljšim stažem. Imel bo tudi kosilo z več predstavniki obeh domov britanskega parlamenta, zvečer pa bo na sprejemu nagovoril Slovence, ki živijo na Otoku.

Srečanje s kraljico Elizabeto II. je ena osrednjih točk tridnevnega uradnega obiska predsednika republike v Združenem kraljestvu. Kot je pred odhodom v London novinarjem poudaril Pahor, je monarhinja sooblikovala ves povojni čas. Svoje srečanje s kraljico zato predsednik republike razume tudi kot izraz spoštovanja do Slovenije. Britanska kraljica je bila na uradnem obisku v Sloveniji leta 2008.

Po pogovorih s kraljico se bo predsednik republike sešel na kosilu s predstavniki poslanske in lordske zbornice iz več britanskih strank, zatem pa ima na programu tudi srečanje s predsedujočim zgornjemu domu parlamenta, lordom Normanom Fowlerjem. Pričakovati je, da bo v ospredju pogovorov izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije, predviden za 29. marec, saj se bo Pahor s poslanci sešel dan po glasovanju o prihodnjih korakih v procesu brexita v poslanski zbornici.

Brexit zanima tudi Slovence, ki živijo na Otoku, saj bi se utegnili ob trdem brexitu soočiti s številnimi težavami. Z njimi se bo predsednik republike srečal drevi na sprejemu, ki ga bo priredil slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel.

Zadnji dan obiska bo predsednik Pahor v petek obiskal londonsko finančno središče City in se predvidoma sestal s premierko Thereso May.