Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Osumljenca za eksploziji v Bostonu brata iz Čečenije

Deli na:
Osumljenca za eksploziji v Bostonu brata iz Čečenije

Foto: Reuters

Ameriška policija sumi, da sta bombni napad na bostonskem maratonu ta teden izvedla čečenska brata Tamerlan in Džohar Carnajev, ki sta sicer živela v ZDA in sta imela dovoljenje za bivanje. 26-letni Tamerlan je umrl v nočnem obračunu s policisti, medtem ko je 19-letni Džohar še na begu in ga išče več tisoč policistov.

Ameriška zvezna policija FBI je v četrtek objavila fotografije in video posnetke dveh mladeničev z očali in kapama, ki sta osumljena bombnega napada na cilju bostonskega maratona, v katerem so v ponedeljek umrle tri osebe, več kot 180 pa jih je bilo ranjenih.

Vodja preiskave, agent Richard DesLauriers je ob tem na novinarski konferenci dejal, da ju nekdo od sorodnikov, prijateljev, znancev, sodelavcev ali sosedov zanesljivo pozna in to naj sporoči preiskovalcem. FBI je imel fotografiji obeh osumljencev že v sredo, ko so mediji na podlagi neimenovanih virov blizu preiskave povzročili zmedo s poročanjem, da je osumljenec že aretiran.

Ponoči je nato odjeknila novica, da je v kampusu uglednega Massachusettskega inštituta za tehnologijo (MIT) v bližini Bostona neznani moški ustrelil policista, ki je strelnim ranam podlegel v bolnišnici. Po tem dogodku je bilo na ulicah v bližini MIT slišati streljanje in eksplozije.

Policija je potrdila, da so ustrelili enega od osumljencev za eksploziji na bostonskem maratonu, drugega osumljenca pa iščejo v iskalni akciji, ki poteka od vrat do vrat. Drugi osumljenec, ki je še na begu, je po navedbah policije "oborožen in nevaren".

Osumljenca sta, kot se je izkazalo kasneje, po ponedeljkovi eksploziji na bostonskem maratonu in pred streljanjem na MIT najprej poskušala oropati trgovino v kraju Cambridge, nato pa sta se podala v MIT, kjer sta večkrat streljala na policista. Par je nato zasegel vozilo znamke mercedes, vozniku pa naj bi dovolil, da je izstopil v Watertownu, kjer se je v lovu za osumljenima slišalo streljanje in eksplozije. Med streljanjem je bil eden od osumljencev, starejši brat Tamerlan, zadet in je umrl kasneje v bolnišnici.

Umrl je zaradi številnih ran, imel pa je poškodbe tako zaradi eksplozije kot streljanja. "Imel je številne poškodbe zaradi eksplozije, strelne rane. Sem je prispel s srčnim zastojem," je dejal eden od zdravnikov bolnišnice Bet Izrael. Drugi osumljenec je pobegnil.

Danes so potrdili, da sta osumljenca brata iz Čečenije. Tamerlan in Džohar naj bi sicer državo na severu Kavkaza zapustila že v otroških letih, v ZDA pa sta živela že več let.

Čečenija je kakršno koli povezavo z osumljencema zavrnila. "Osebi, ki jima v Bostonu očitajo kazniva dejanja, nimata nobenih povezav s Čečenijo," je dejal tiskovni predstavnik čečenskega predsednika Ramsana Kadirova, Alvi Karimov.

Oče bratov Anzor Carnajev je medtem zatrdil, da njegova sinova nista kriva nobenega zločina. Krivdo naj bi jima podtaknili, ker sta muslimana.

Manj prizanesljiv pa je bil stric osumljencev Alvi Carni, ki živi v ZDA v kraju Montgomery Village v zvezni deželi Maryland. Povedal je, da ga je Tamerlan v četrtek poklical in ga prosil za razumevanje in odpuščanje. Sam sicer z mladeničema pred tem ni govoril več let.

Carni je pojasnil, da sta Tamerlan in Džohar v ZDA živela kakšnih sedem ali osem let, da sta njegova nečaka izvedla ponedeljkov napad, pa le težko verjame. Za Tamerlana, ki ga je označil za "zgubo", tudi sicer ni našel lepih besed. "Zaslužil si je (umreti). Vsekakor si je zaslužil svoje," je menil stric.

Na vprašanje, kaj bi lahko bil motiv za dejanje, pa Carni ni znal odgovoriti.

Mladega Džoharja policija na širšem območju Bostona išče v izjemno obsežni policijski akciji. Zaprto je celotno območje Bostona ter poleg javnega mestnega in primestnega prometa tudi zračni prostor nad mestom. Zaprte so vse šole, policija pa je prebivalce zaprosila, naj ne uporabljajo mobilnih telefonov ter naj ostanejo doma.

O dogajanju je ves čas natančno obveščen ameriški predsednik Barack Obama, zagotavljajo v Beli hiši. Obama je sklical ameriško ekipo za nacionalno varnost, ki budno spremlja razvoj dogodkov. Na srečanju v Beli hiši so se med drugim poleg Obame zbrali podpredsednik Joe Biden, državni sekretar John Kerry, direktor obveščevalne agencije Cia John Brennan in sekretar za nacionalno varnost Janet Napolitano.

Dve bombi, ki sta eksplodirali v ponedeljek malce pred 21. uro po srednjeevropskem času, sta ubili osemletnega Martina Richarda in 29-letno Krystle Campbell iz Massachusettsa ter kitajsko študentko Bostonske univerze Lu Lingzi. Kar enajst bolnišnic v Bostonu je sprejelo 183 ranjenih in 13 so morali amputirati ude.