Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džohar Carnajev zanikal širšo teroristično zaroto

Deli na:
Džohar Carnajev zanikal širšo teroristično zaroto

Foto: Reuters

Ameriški mediji poročajo, da je 19-letni osumljenec za teroristični napad v Bostonu Džohar Carnajev v ponedeljek med "zaslišanjem" pred zvezno sodnico Marrianne Bowler v bolniški postelji odkimal z glavo na vprašanje, ali je bil napad del širše teroristične zarote.

Carnajev zaradi rane v grlu ne more govoriti, čeprav se mu dar govora počasi vrača. Na vprašanje, ali si lahko privošči odvetnika, je namreč odgovoril z "ne". S preiskovalci je večinoma komuniciral s kimanjem ali odkimavanjem glave ali pisno. Preiskovalci so na ta način izvedeli, da je s svojim pokojnim bratom, 26-letnim Tamerlanom sam pripravil in izvedel napad na cilju bostonskega maratona 15. aprila brez udeležbe terorističnih organizacij.

V eksplozijah dveh doma narejenih bomb iz ekonom loncev so umrle tri osebe, več kot 180 je bilo ranjenih. Iz bostonskih bolnišnic poročajo, da bodo vsi ranjeni preživeli, čeprav jih bo nekaj ostalo invalidov do konca življenja, saj so jim morali amputirati razmesarjene noge. Carnajev je preiskovalcem prikimal na vprašanje, ali sta z bratom navodila za bombe dobila na internetu.

Prav tako je prikimal na vprašanje o tem, če je bil njegov starejši brat, ki je umrl v petek v strelskem obračunu s policijo, vodja projekta. Sodnica Bowlerjeva je dejala, da je bil med zaslišanjem priseben in pozoren.

Carnajeva je zvezno tožilstvo obtožilo sodelovanja v zaroti in uporabe orožja za množično uničevanje, zaradi česar mu grozi smrtna kazen.


Če se bo izkazalo, da nima nikogar drugega za izdati oziroma da nima proti komu drugemu pričati, si bo s hitrim sodelovanjem izkopal lasten grob, ker tožilstvo ne bo imelo razloga, da mu ponudi dosmrtni zapor. Iz dosedanjih zaslišanj naj bi bil tudi jasen motiv za napad. To je islamski ekstremizem predvsem starejšega brata, čeprav brez povezav s tovrstnimi terorističnimi organizacijami.

Vendar bo za jasnejšo podobo potrebno počakati na uradne izjave preiskovalcev, ker je bilo v zadnjem tednu preveč prehitrih napačnih informacij.

Obtožnica navaja, da sta brata čečenskega porekla nastavila vsak svoj nahrbtnik z bombama na cilju maratona in se umaknila. Posnetek ene od kamer kaže, kako je Džohar takoj po prvi eksploziji uporabil mobilni telefon. Ko so bili pogledi ljudi uperjeni proti eksploziji, je dal na tla nahrbtnik in se umaknil in le deset sekund kasneje je odjeknila še druga eksplozija.

Kljub pozivom nekaterih republikancev, da je potrebno Džoharja Carnajeva, ki je ameriški državljan, poslati v Guantanamo na Kubo in mu soditi pred posebnim vojaškim sodiščem, se je administracija predsednika Baracka Obame odločila, da bo uporabila civilno pravosodje, ki je dovolj dobro usposobljeno za ta in podobne primere.

V Bostonu so sicer imeli v ponedeljek maše za žrtve in se jih tudi spomnili z minuto molka.