požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po orkanu 2,5 milijona gospodinjstev v ZDA še brez elektrike, deset tisoči brez doma

Deli na:
Po orkanu 2,5 milijona gospodinjstev v ZDA še brez elektrike, deset tisoči brez doma

Foto: Reuters

Na vzhodni obali ZDA je pet dni po orkanu Sandy brez električne energije še vedno poltretji milijon gospodinjstev, je v soboto zvečer sporočilo ameriško ministrstvo za energetiko. Medtem meteorologi opozarjajo, da bi lahko območje v tednu, ki prihaja, prizadelo novo neurje.

Severovzhod ZDA naj bi tako v sredo in četrtek zajelo zelo hladno, vetrovno in deževno vreme, ponekod pa je napovedano tudi sneženje. Ameriški Rdeči križ je zato pospešil prizadevanja za pomoč ljudem, ki jih je prizadel orkan Sandy.

Tako pripravljajo zatočišča, kamor bi se lahko zatekli ljudje, ki so še vedno brez ogrevanja. Tam bodo poskrbeli tudi za zaloge hrane in odej. Samo v petek je Rdeči križ prizadetim razdelil okoli 400.000 obrokov hrane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner zvezne države New York Andrew Cuomo je danes opozoril, da bo več deset tisoč ljudi, katerih domovi so zaradi orkana ostali brez ogrevanja, ob pričakovani ohladitvi potrebovalo nadomestno namestitev.

Po guvernerjevih besedah bo s padanjem temperatur postalo "vse bolj jasno", da v domovih brez ogrevanja ni mogoče živeti, zato bodo morali drugo zatočišče poiskati tudi tisti, ki tega doslej niso želeli.

Newyorški župan Michael Bloomberg pričakuje, da bodo morali samo v tem mestu poskrbeti za od 30.000 do 40.000 ljudi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Brez elektrike je še vedno 1,2 milijona gospodinjstev v zvezni državi New Jersey, več kot 870.000 v zvezni državi New York, okoli 150.000 v Pensilvaniji ter več kot 130.000 v Connecticutu.

Orkan Sandy je v ZDA terjal več kot 100 človeških žrtev, gmotno škodo pa ocenjujejo na več kot 50 milijard dolarjev. Opustošil je tudi obubožani Haiti, kjer je vzel več kot 50 življenj.