Revija Reporter
Svet

Orkan Milton tolče Florido, Trump in Biden pa se tolčeta med seboj

STA

10. okt. 2024 8:17 Osveženo: 8:22 / 10. 10. 2024

Deli na:

Satelitski posnetek orkana Milton

NOAA

Predsednik ZDA Joe Biden je v sredo svojemu predhodniku in predsedniškemu kandidatu Donaldu Trumpu znova očital laganje glede pomoči prizadetim po orkanih Helene in Milton. Do Trumpovih izjav je bila kritična tudi njegova tekmica Kamala Harris. Trump je medtem na predvolilnem shodu v Pensilvaniji znova okrcal odziv Bidnove administracije na orkane.

Biden je novinarjem dejal, da bi bil Milton lahko najhujše neurje v stoletju, Trumpove dezinformacije pa lahko zgolj škodujejo ljudem, ki potrebujejo pomoč. "Nepremišljena, neodgovorna in neutrudna promocija laži, ki jo vodi Trump, spodkopava zaupanje v reševanje in obnovo ter škodi tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč," je dejal Biden.

Trump, njegovi sodelavci in nekateri republikanci širijo teorije zarote, da zvezna vlada ne pomaga tam, kjer so republikanski volivci, da denar porablja za nezakonite priseljence in celo pleni hiše Američanov. Ponavljajo tudi napačno trditev, da je zvezna pomoč omejena na 750 dolarjev na prebivalca.

Med njimi je kongresnica iz Georgie Marjorie Taylor Greene, ki je dejala, da Bidnova vlada nadzira in usmerja vreme tako, da prizadene območja, kjer prevladujejo volivci republikancev. Biden je te izjave označil za bizarne in smešne.

Harris je na pogovoru z novinarji na daljavo dejala, da bodo kaznovali vse, ki izkoriščajo neurja za zviševanje cen hrane, bencina in prenočišč. V pogovoru za CNN je Trumpove izjave tudi sama označila za višek neodgovornega obnašanja nekoga, ki želi biti predsednik ZDA.

Trump je medtem na predvolilnem shodu v Readingu v Pensilvaniji znova okrcal odziv Bidnove administracije na orkana Helen in Milton in dejal, da nikakor ni dobro opravila dela. Izrazil je upanje, da bodo ljudje na poti orkana Milton prestali ujmo, in jim obljubil pomoč pri obnovi, poroča britanski BBC.