Revija Reporter
Svet

Kalifornijo udarila tropska nevihta: viharji in poplave na jugu države

STA

21. avg. 2023 11:57 Osveženo: 11:59 / 21. 8. 2023

Deli na:

Orkanske poplave v Kaliforniji

Profimedia

Nad Kalifornijo se je v nedeljo zgrnilo silovito deževje, ki ga je s sabo prinesla tropska nevihta Hilary. Oblasti svarijo pred smrtno nevarnimi poplavami, z območja pa že prihajajo poročila o naraslih vodah in škodi. Neurje, ki je ob prihodu v ZDA oslabilo iz orkana v nevihto, je pred tem v Mehiki terjalo dve smrtni žrtvi.

Neurje, ki od nedelje popoldne s sabo prinaša vetrove s hitrostjo do 95 kilometrov na uro, glede na poročila z območja že povzroča poplave in zemeljske plazove, podira drevesa in drogove električne napeljave. Pod vodo se je znašlo več cest, stavb in avtomobilov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede na svarila ameriških vremenoslovcev bi lahko količine dežja v enem dnevu na nekaterih območjih presegle povprečne letne padavine. Posebna nevarnost velja na puščavskih območjih.

Med prizadetimi mesti sta tudi Los Angeles in San Diego. V slednjem so gasilci iz narasle reke rešili devet ljudi.

Guverner Kalifornije je za velik del južne Kalifornije razglasil izredne razmere. Ameriški vremenoslovci pa so tako za Kalifornijski polotok v Mehiki in dele jugozahoda ZDA za danes izdali svarilo pred smrtno nevarnimi poplavami.

Iz Mehike so v nedeljo med drugim poročali o visokih valovih in vetru, ki je pihal s hitrostjo prek 100 kilometrov na uro. Hilary naj bi v državi terjala najmanj dve življenji, poročanje medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prek dneva je sicer oslabela iz orkana v tropsko nevihto in kot taka v nedeljo popoldne dosegla Kalifornijo. Njene prebivalce, ki so že tako z napetostjo pričakovali vremensko ujmo, je ob tem vznemiril še potres z močjo 5,1, ki je stresel mesto Ojai. Zaenkrat sicer ni poročil o škodi ali žrtvah.