Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orešković nima namena odstopiti

Deli na:
Orešković nima namena odstopiti

Foto: Bobo

Predsednik hrvaške vlade Tihomir Orešković je danes ponovil, da ne bo odstopil s položaja. Povedal je, da bo v saboru odgovoril na obtožbe, ki jih je HDZ navedla v zahtevi za njegov odpoklic. Vztrajal je pri odstopu prvega podpredsednika vlade Tomislava Karamarka, ne pa tudi drugega podpredsednika vlade Boža Petrova.

Orešković je dejal, da ne more sprejeti Karamarkovega predloga, da bi odstopil s položaja skupaj z obema podpredsednikoma vlade, ker bi na ta način sprejel krivdo za lažne obtožbe, ki so bile zapisane v predlogu HDZ za njegov odpoklic.

HDZ Oreškoviću med drugim očita, da poskuša uvajati "kanclersko diktaturo s pomočjo represivnega aparata", namesto da bi se ukvarjal z reševanjem gospodarskih problemov v državi.

"Na te obtožbe moram odgovoriti saborskim poslancem, ki so mi dali mandat. Potrebujem priložnost obrambe osebne časti in časti institucije premierja", je povedal na novinarski konferenci na sedežu vlade po današnjem podpisu koncesijskih pogodb za raziskave in izkoriščanje nafte in plina v Slavoniji. Glasovanje o nezaupnici Oreškoviću bo predvidoma potekalo konec prihodnjega tedna.

Orešković je danes izrazil prepričanje, da bi vlada, ki jo vodi, lahko nadaljevala svoje delo po določenih kadrovskih spremembah ter naštel nekaj gospodarskih potez njegove vlade, ki so prinesle investicije na Hrvaško.

Obenem je povedal, da vztraja pri odstopu Karamarka, medtem ko ni vnovično zahteval, da bi odstopil tudi Petrov.

Pričakuje, da bo med saborsko razpravo pred glasovanjem o nezaupnici "zmagal razum" ter da bodo poslanci odločili, kaj je najboljše za hrvaške interese.

Karamarko je v začetku tedna izrazil pripravljenost na odstop, če bi to storila tudi Orešković in Petrov. Potrdil je, da Orešković nima več podpore HDZ.

Ker je Orešković zavrnil Karamarkov predlog, je Domoljubna koalicija sprožila parlamentarni postopek za odpoklic Oreškovića. Napovedali so tudi preoblikovanje vlade brez Oreškovića in Mosta.

Pričakovati je, da bo tudi opozicija podprla nezaupnico premierju, a še ni jasno, ali bo HDZ s partnerji uspela zagotoviti potrebnih 76 poslancev za novo parlamentarno večino, ki bi podprla novega mandatarja in njegovo vlado.

Zaradi poglobitve vladne krize je opozicija v četrtek začela zbirati podpise za razpustitev sabora. Predsednik največje opozicijske stranke SDP Zoran Milanović je danes potrdil, da imajo 64 podpisov poslancev za razpustitev sabora. Izrazil je prepričanje, da bodo uspeli zbrati potrebnih 76 podpisov.

Kot je dejal, bi z Mostovimi 12 poslanci imeli zadostno večino za razpustitev sabora, kar bi pomenilo tudi predčasne parlamentarne volitve. Spomnil je na rezultate novih javnomnenjskih raziskav, ki kažejo, da sta dve tretjini anketirancev za čimprejšnje predčasne volitve.

Predsednik sabora Željko Reiner danes na dnevni red ni želel uvrstiti zahteve opozicije za razpustitev sabora. Pojasnil je, da je še čas za tovrstno razpravo.

Starosta hrvaške politike in HDZ Vladimir Šeks je danes opozoril, da se HDZ poskuša izogniti volitvam, ker ne more pričakovati uspeha. Ocenil je, da so priložnost za bolj stabilno vlado izgubili pred lanskimi parlamentarnimi volitvami.

Pričakuje, da bo imela HDZ pomembno vlogo na hrvaški politični sceni, a ob določenih kadrovskih spremembah. Znova je dejal, da bo Karamarko moral odstopiti tudi s položaja predsednika stranke, če bodo sledile predčasne parlamentarne volitve.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je sicer danes pozvala vse politične akterje, naj prevzamejo odgovornost in v interesu države čim prej rešijo vladno krizo.