evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orešković naj bi danes razkril sestavo nove hrvaške vlade

Deli na:
Orešković naj bi danes razkril sestavo nove hrvaške vlade

Foto: pliva.com

Predsednik HDZ in vodja desne Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko je napovedal, da bodo verjetno danes objavili imena ministrov v prihodnji vladi, ki jo bodo oblikovali s stranko Most neodvisnih list. Potrdil je, da bo nova desna vlada imela dva podpredsednika. Prvi podpredsednik bo verjetno Karamarko, drugi pa šef Mosta Božo Petrov.

Predstavniki Domoljubne koalicije in Mosta so se pogajali o sestavi nove desne vlade od začetka januarja, potem ko so konec lanskega leta zagotovili večinsko podporo v saboru nestrankarskemu mandatarju Tihomirju Oreškoviću.

Napovedali so, da bodo izbrali najbolj strokovne osebe za vodenje 20 ministrstev, ki jih bo potrdil mandatar, a so bila imena kandidatov skrivnost. Danes naj bi jih končno tudi objavili.

Hrvaški mediji so v minulih tednih ugibali o številnih imenih bodočih ministrov, a je Karamarko uradno potrdil le, da bo on prvi podpredsednik vlade, Petrov pa podpredsednik.

Na težavna pogajanja kaže tudi sredina izjava Karamarka, ki ni izključil niti možnosti, da bodo imena ministrov objavili šele v petek na seji sabora, na kateri bo Orešković predstavil program svoje vlade in ministre. Po razpravi bodo poslanci tudi glasovali o zaupnici novi 13. hrvaški vladi.

V HDZ pričakujejo, da bo nova vlada dobila podporo več kot 80 poslancev v 151-članskem parlamentu, ki je bil izvoljen na volitvah 8. novembra lani.

Za sestavo svoje vlade ne vidijo niti težave v tem, da bo zaradi verjetno maratonske saborske seje v petek ob polnoči lahko potekel 30-dnevni ustavni rok, v katerem mora mandatar Orešković v saboru predstaviti svojo vlado in zahtevati zaupnico.