nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orešković: Karamarko je velikansko breme za vlado in tudi HDZ

Deli na:
Orešković: Karamarko je velikansko breme za vlado in tudi HDZ

Foto: Bobo

Hrvaški premier Tihomir Orešković je danes izjavil, da se ne boji znova poiskati zaupanja poslancev v saboru, potem ko je največja vladna stranka HDZ sprožila postopek za glasovanje o nezaupnici. Ocenil je, da je prvi podpredsednik vlade Tomislav Karamarko velikansko breme za hrvaško vlado in tudi za HDZ.

Predsednik hrvaške vlade Orešković je v kratki izjavi novinarjem pred poslopjem hrvaške vlade ponovil, da se zdaj bije "boj za Hrvaško".

Spomnil je, da je kot mandatar za sestavo hrvaške vlade dobil zaupanje hrvaškega sabora januarja letos ter da se ne boji vnovičnega iskanja zaupanja poslancev.

"Spoštujem HDZ kot stranko, vendar pa je gospod Karamarko velikansko breme za aktualno vlado in tudi za HDZ. Verjamem, da bo HDZ na koncu sprejela pravo odločitev", je izjavil Orešković, ki je prejšnji petek pozval Karamarka in drugega podpredsednika vlade Boža Petrova (Most) naj odstopita s položajev v Banskih dvorih.

Karamarko je zavrnil zahtevo premierja in je na današnji novinarski konferenci potrdil, da bodo sprožili postopek za odpoklic Oreškovića, ki ga je sicer na položaj predlagala pav HDZ. Izrazil je pripravljenost za nadaljevanje sodelovanja z Mostom, a brez Oreškovića.

Petrov je prejšnji teden povedal, da je pripravljen odstopiti iz vlade, če bo treba, a je vztrajal, naj Karamarko odstopi s položaja podpredsednika vlade. Most ne vidi drugih ovir razen Karamarka za nadaljevanje obstoja Oreškovićeve vlade.

V saboru so se danes sešli poslanci Domoljubne koalicije, da bi zbrali potrebno najmanj petino oz. 31 poslanskih podpisov v 151-članskem saboru za vložitev nezaupnice Oreškoviću. Predsednik poslanske skupine HDZ Ivan Šuker je potrdil, da bodo postopek proti Oreškoviću sprožili že danes, ker da imajo že skoraj 40 podpisov.

Hrvaški mediji so sicer navajali neuradna poročila, da so nekateri poslanci HDZ nasprotovali postopku proti Oreškoviću.

Varaždinska podružnica HDZ je sicer danes tudi javno zahtevala odstop Karamarka s položaja prvega podpredsednika vlade. Generalni sekretar HDZ Ivan Domagoj Milošević pa je potem dejal, da pričakuje odstop varaždinskih članov stranke, ki so zahtevali odstop Karamarka iz vlade.

Predsednik največje opozicijske stranke SDP Zoran Milanović je danes napovedal, da si bodo prizadevali za čimprejšnje parlamentarne volitve, če bo možnost že naslednji mesec.

Milanović meni, da je HDZ sprožila pobudo za rušenje Oreškovića z namenom, da bi rešili Karamarka, za katerega je SDP zahtevala glasovanje o nezaupnici zaradi politične odgovornosti po aferi s poslovanjem podjetja Karamarkove soproge z lobistom madžarskega Mola.