stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Thaci: Lani smo na Kosovu aretirali več kot 100 ljudi, ki so se vrnili iz Iraka in Sirije

Deli na:
Thaci: Lani smo na Kosovu aretirali več kot 100 ljudi, ki so se vrnili iz Iraka in Sirije

Foto: Bobo

Na Kosovu ne bo prostora za delovanje islamskih skrajnežev ali teroristov, je v pogovoru za STA dejal kosovski zunanji minister in podpredsednik vlade Hashim Thaci. Izrazil je prepričanje, da bo Srbija v doglednem času priznala kosovsko samostojnost, in potrdil, da se namerava prihodnje leto potegovati za položaj kosovskega predsednika.

Kot je dejal Thaci, se je Kosovo že doslej zelo odločno zoperstavilo fundamentalizmu in skrajnemu islamizmu. Dodal je, da so lani na Kosovu aretirali več kot 100 ljudi, ki so se vrnili iz Iraka in Sirije, in napovedal nadaljnji "nepopustljiv in brezkompromisen boj".

"Zelo cenim oceno (ameriškega državnega) sekretarja (Johna) Kerryja, ki je Kosovo označil kot prvaka v vojni proti ekstremizmu. Kosovo je del globalne koalicije proti terorizmu. Sprejeli smo tudi zakon, ki prepoveduje udeležbo v vojnah v tujini. Na Kosovu ne bo prostora za delovanje islamskih skrajnežev ali teroristov. Kosovo bo to bitko bilo tudi v prihodnosti," je dejal vodja kosovske diplomacije.

Glede posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu je Thaci napovedal, da naj bi Kosovo sodišče z ustrezno odločitvijo parlamenta dobilo konec aprila ali v začetku maja. "Kosovo nima ničesar skrivati. Ponudili smo polno podporo in tesno sodelovanje. Čim prej se bodo postopki zaključili, tem bolje bo za Kosovo," je pojasnil.

Na vprašanje, kako vidi Kosovo čez pet let, je Thaci odgovoril, da kot članico Nata, državo, ki bo do takrat zaključila postopek vizumske liberalizacije in podpisala sporazum o stabilizaciji in približevanju z EU, kot članico Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, del Uefe in Fife, kot državo s še več mednarodnimi priznanji, po možnosti tudi s priznanjem Srbije, in potencialno kot članico Združenih narodov. Na notranjepolitičnem področju je napovedal zmanjšanje brezposelnosti, povečano gospodarsko rast, poglobitev evropskih reform in normalizacijo odnosov z vsemi sosedami. "Državo, v kateri se bodo njeni državljani dobro počutili."

"Prizadevamo si, da bi se čim bolj vključevali v regionalne mednarodne, evropske organizacije, da čim bolj opolnomočimo naš subjekt v mednarodni skupnosti in to pomeni tudi povečanje števila mednarodnih priznanj in vzporedno s tem tudi priznanje Srbije," je še dejal Thaci.

Srbske ideje o referendumu o neodvisnosti Kosova je kosovski zunanji minister označil za ideje, ki ne bodo rešile težav, temveč bodo stvari dodatno zapletle. "Kosovo je suverena država, delati moramo na tem, da se v celoti normalizirajo odnosi med državama, da gradimo dobrososedske odnose. Le Kosovo in Srbija kot samostojni državi v EU sta zagotovilo za stabilnost v regiji in ta proces je neustavljiv."

O množičnem odhodu kosovskih državljanov iz države, ki mu je bil Kosovo priča v začetku leta, je vodja kosovske diplomacije dejal, da gre za podoben pojav, kot se je dogajal tudi v Srbiji, na Hrvaškem, v Albaniji, Makedoniji in Črni gori, z razliko, da se je Kosovu to zgodilo še pred vizumsko liberalizacijo.

"Gre za neuresničene sanje, v katere so bile tudi vključene mednarodne kriminalne združbe. Imamo aktivno obveščevalno kampanjo. Eksodus se je sedaj popolnoma ustavil, je pa bil zelo dobra lekcija za nas," je še dejal. Napovedal je, da si bo Kosovo prizadevalo, da bodo tem ljudem, ki se bodo morali vrniti na Kosovo zaradi zavrnjenih prošenj za azil, pomagali ustvariti čim boljše pogoje za življenje, ustvariti nova delovna mesta in jih ponovno vključiti v življenje.

Dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Kosovom je Thaci ocenil kot odlično. Zavzel se je za poglobitev sodelovanja na področju politike, gospodarstva, kulture, znanosti, varnosti in obrambe. "Slovenija je prisotna na Kosovu tako prek Kforja, Ovseja in Eulexa, zelo prisotna je tudi gospodarsko. Prizadevali si bomo za poglobitev sodelovanja, predvsem na področju trgovine, energetike, poljedelstva, mineralogije."

Na vprašanje, ali se bo prihodnje leto, ko se sedanji kosovski predsednici Atifete Jahjaga konča mandat, potegoval za predsednika Kosova, je Thaci odgovoril, da koalicijski sporazum predvideva nekaj takega, bo pa svojo predsedniško platformo predstavil pred državljani in se informativno srečeval z njimi po vsem Kosovu. Izrazil je prepričanje, da lahko svojimi izkušnjami delo ustrezno opravi.

Pojasnil je še, da je doslej na treh zaporednih lokalnih in državnih volitvah dobil največ podpore volivcev in že dvakrat imel možnost, da bi bil izbran za predsednika. "Ni ravno življenjski boj, bom pa kandidiral in bom tudi izbran, seveda z blagoslovom državljanov," je še dejal Thaci.