Revija Reporter
Svet

Orbanov evroposlanec se je opravičil, ker je šefa EPP Webra primerjal z gestapom

STA

16. dec. 2020 13:23 Osveženo: 17:55 / 16. 12. 2020

Deli na:

Madžarski evroposlanec Tamas Deutsch

Wikimedia

Madžarski evroposlanec Tamas Deutsch se je opravičil za svoje besede, ko je vodjo politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfreda Webra primerjal z gestapom. To je storil nekaj ur pred srečanjem skupine, na katerem so mu vzeli vse pravice delovanja v imenu skupine EPP, niso pa ga izključili iz nje.

"Da bi se izognili nadaljnjim nesporazumom, vzamem nazaj izrečene primerjave, da tako ne bo več napetosti znotraj EPP," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v torek sporočil Deutsch, sicer vodja delegacije na madžarskem vladajoče stranke Fidesz v Evropskem parlamentu.

Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI je poslanske kolege v EPP tudi pozval, naj ga ne izključijo iz te največje politične skupine v Evropskem parlamentu. On in tudi Fidesz želijo še naprej ostati dejavni člani EPP, je zatrdil.

Iz kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana so medtem sporočili, da v skupini EPP danes ne bo glasovanja o izključitvi Deutscha. Preložitev glasovanja je predlagala nemška delegacija, poročajo madžarski mediji.

Pobudo za izključitev Deutscha iz EPP je sicer podal avstrijski evroposlanec Othmar Karas. Zahteva, da se madžarskega poslanca izključi zaradi njegovih nesprejemljivih in neodgovornih izjav. Poslanci EPP bi morali biti bolj zadržani, je menil Karas za Süddeutschen Zeitung. "Gre za nekaj temeljnega, za našo držo in razumevanje, kako naj bi bila videti prihodnost Evrope," je poudaril Avstrijec, ki je tudi podpredsednik Evropskega parlamenta.

V zahtevi po izključitvi Madžara ga je po njegovih besedah podprlo še 40 članov politične skupine in "tiha večina". Skupina ima sicer 187 članov, med njimi so tudi štirje evroposlanci iz Slovenije.

Politična skupina EPP je nato na današnjem srečanju Deutscheve izjave obsodila, češ da so v nasprotju z evropsko krščansko demokracijo in vrednotami EPP. Odločila je, da Deutschu odvzame pravico sodelovanja na plenarnih zasedanjih Evropskega parlamenta v imenu skupine, položaje poročevalca oz. poročevalca v senci o določenih temah in vse ostale naloge v imenu skupine, je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobila STA.

Ob tem je vse poslance madžarskega Fidesza pozvala k razmisleku, ali so njihova politična prepričanja še v skladu z vrednotami skupine EPP. Ocenila je namreč, da pogosti napadi predstavnikov Fidesza na EU in njene vrednote niso v skladu s temeljnimi prepričanji EPP. Pozvala jih je še, naj "ravnajo v skladu s temeljnimi vrednotami politične skupine ali naj sprejmejo potrebne zaključke".

Skupina je tudi pozvala stranko EPP, naj odloči o članstvu Fidesza v politični družini, takoj ko bodo zdravstvene razmere to dovoljevale.

Deutsch je sicer konec novembra v enem od intervjujev dejal, da ga Weber spominja na gestapo, ko v svojih govorih poudarja, da se tistemu, ki nima česa skrivati, ni treba bati mehanizma vladavine prava. Zaradi tega mehanizma sta Madžarska in Poljska namreč sprva blokirali sveženj za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19.

Deutsch je nato pojasnjeval, da je bil ta njegov intervju popolnoma narobe interpretiran. Za to se je Webru opravičil, vendar pa vsi s tem opravičilom niso bili zadovoljni. Zdaj se je še dodatno opravičil, je poročala APA.

Izključitev Deutscha bi sicer lahko privedla tudi do odhoda ostalih evroposlancev iz vrst Fidesza iz EPP. Fidesz ima sicer v Evropskem parlamentu 13 poslancev in so četrta največja nacionalna delegacija v EPP, za nemško, poljsko in romunsko.

V EPP sicer že nekaj časa razmišljajo o izključitvi Fidesza madžarskega premierja Viktorja Orbana iz svojih vrst. To je aprila tudi uradno zahtevalo 13 članic EPP, a zaradi tehničnih ovir spričo pandemije covida-19 to odločanja o tem niso zaenkrat niso uspeli izvesti.

Članstvo Fidesza v EPP je zamrznjeno zaradi nespoštovanja vladavine prava. To pomeni, da se člani Fidesza ne udeležujejo strankarskih sestankov ter nimajo glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje.