malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

ivanovic1 Svet24.si

Nekdanja Playbojeva zajčica: 15 kil nesreče

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Svet

Orban želi končati z nočno moro združenih držav Evrope

Deli na:
Orban želi končati z nočno moro združenih držav Evrope

Foto: Reuters - Viktor Orban

Madžarski premier Viktor Orban je ob včerajšnjem nacionalnem prazniku pozval k boju za zaščito evropske krščanske kulture, saj po njegovem mnenju v Evropi drugače ne bo svobodnega življenja. Izrazil je prepričanje, da bo lahko ustavil propad Evrope in "da bo Evropa znova pripadala Evropejcem".

"Če ne bomo zaščitili naše krščanske kulture, bomo izgubili Evropo in Evropa ne bo več pripadala Evropejcem," je dejal na osrednji slovesnosti ob obletnici začetka marčne revolucije leta 1848.

Nadaljeval je, da je ideal svobode "zakoreninjen v krščanstvu, ker so vsi ljudje in narodi enaki pred Bogom", navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

"Želimo si novega začetka, da se ustavi propad Evrope in da končamo z nočno moro združenih držav Evrope," je dejal.

Nekaj dni pred morebitno izključitvijo Orbanove stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke (EPP) je madžarski premier tako vztrajal pri svojem evropskeptičnem stališču, piše nemška tiskovna agencija dpa. "Želimo si močne nacionalne države in želimo si močne voditelje na vrhu Evrope," je dodal Orban.

Na slovesnosti je Orban včeraj gostil tudi poljskega premierja Mateusza Morawieckega. Med drugim je izpostavil tudi pomen trdnih poljsko-madžarskih odnosov. "Ko je Bruselj napadel Poljsko, je napadel celo Srednjo Evropo, tudi nas Madžare," je dejal.

Skupščina EPP bo sicer prihodnjo sredo sprejela odločitev o morebitni izključitvi Fidesza iz evropske stranke, 13 njenih članic je že uradno terjalo izključitev ali suspenz Fidesza. V SDS in SLS izključitvi nasprotujejo, NSi pa je za zamrznitev članstva.

Loading...