Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban razkuril Švede

Deli na:
Orban razkuril Švede

Viktor Orban - Foto: Bobo

Švedski premier Ulf Kristersson je včeraj napovedal, da bo od Madžarske zahteval pojasnilo za zavlačevanje ratifikacije pristopnih protokolov nordijske države za članstvo v zvezi Nato, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Budimpešta je namreč minuli teden sporočila, da bo o pristopu Finske glasovala 27. marca, o pristopu Švedske pa "pozneje".

"Vprašal bom, zakaj zdaj ločujejo Švedsko od Finske. Teh signalov pred tem še nismo prejeli, zato bom to danes vsekakor izpostavil (Viktorju) Orbanu," je Kristersson povedal za švedsko javno radiotelevizijo Sveriges Radio. Švedski premier se bo z madžarskim kolegom srečal danes na vrhu EU v Bruslju.

17. marca so iz Budimpešte sporočili, da bo madžarski parlament o članstvu Finske odločal 27. marca, o kandidaturi Švedske pa se bo odločil pozneje, pri čemer točnejšega datuma niso podali. Da bo o Finski, ne pa tudi o Švedski v kratkem odločal turški parlament, je isti dan sporočil tudi predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan.

Finska je napoved ratifikacije njenega vstopa v turškem parlamentu pozdravila, a Ankaro opozorila, da želi v Nato vstopiti skupaj z zahodno sosedo. Madžarska in Turčija sta sicer edini od 30 članic zavezništva, ki vstopa nordijskih držav še nista ratificirali. Budimpešta je glasovanje o tem v parlamentu že večkrat prestavila.



Medtem je Turčija januarja prekinila pogajanja s Švedsko in Finsko glede njunega vstopa, potem ko je na protestu pred turškim veleposlaništvom v Stockholmu desničarski skrajnež Rasmus Paludan sežgal izvod Korana. Pogovori so se v začetku tega meseca nato nadaljevali.

Turške oblasti so sicer Švedski že pred incidentom s Koranom postavile več pogojev za vstop. Med drugim zahtevajo izročitev članov ali simpatizerjev v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), kot tudi domnevno vpletenih v poskus državnega udara leta 2016.

Stockholm je doslej izpolnil le nekatere od zahtev, med drugim je v začetku tega meseca švedska vlada predstavila osnutek za zaostritev protiteroristične zakonodaje.