franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban kritičen do "neotesanega" avstrijskega vodstva

Deli na:
Orban kritičen do "neotesanega" avstrijskega vodstva

Foto: Bobo

Madžarski premier Viktor Orban je danes na srečanju z madžarskimi diplomati v Budimpešti ocenil, da so bili odnosi s Slovenijo v preteklosti zanemarjeni, obstajajo pa veliki upi za dobro sodelovanje v prihodnosti, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Orban je o odnosih s Slovenijo govoril, potem ko je 22. januarja na Brdu pri Kranju potekala tretja skupna seja slovenske in madžarske vlade. Pred dnevi, 18. februarja, se je v Sloveniji mudil še predsednik madžarskega parlamenta Laszlo Köver.

Madžarski premier je danes na letnem srečanju s predstavniki madžarskih misij v tujini ocenil tudi odnose z drugimi sosedami. Kot je poudaril, si mora Madžarska prizadevati predvsem za dobre odnose z Avstrijo, pri čemer mora najti trajne oblike sodelovanja.

Dodal je, da si, ne glede na to, kako neotesane so izjave avstrijskega vodstva, raje prizadeva govoriti avstrijskemu ljudstvu kot pa kanclerju in zavrača nevljudnost do avstrijskega ljudstva.

Na kaj točno se je Orban pri tem nanašal, MTI ne poroča. Je bil pa avstrijski kancler Werner Faymann že sredi januarja kritičen (tudi) do Madžarske, ko je govoril o odsotnosti solidarnosti pri reševanju begunske krize. Budimpešta je te očitke že takrat zavrnila.

Orban je tovrstne očitke danes kritiziral znova oz. poudaril, da so grožnje z odtegnitvijo evropskih sredstev srednjeevropskim državam zaradi odnosa do begunske problematike nesprejemljive.

Za zmanjšanje sredstev EU državam, ki niso pripravljene sprejeti prosilcev za azil, se je prejšnji teden zavzel italijanski premier Matteo Renzi, pri čemer je imel v mislih Višegrajsko četverico, v kateri so poleg Madžarske še Poljska, Slovaška in Češka.

Ko gre za odnose s Hrvaško, je Orban danes dejal, da jih skušajo spraviti v red, "kar ni lahko, ker je bila mreža odnosov poškodovana". Odnose s Srbijo pa je ocenil kot dobro uravnotežene.

Madžarski premier je danes tudi ponovil, da sankcije EU proti Rusiji v prvi polovici leta ne bodo avtomatične podaljšane. Ob tem je spregovorili tudi o madžarski in ruski sosedi Ukrajini ter dejal, da ni jasno, kdaj bo ta postala država z gospodarsko strukturo po zgledu Zahoda.

Menil je tudi, da je v interesu Madžarske, da je vedno "nekaj" med Rusijo in Madžarsko in da "ne bi smeli imeti skupne meje z Rusijo".