Revija Reporter
Svet

Madžarski parlament zavrnil prepoved naseljevanja tujcev

STA

8. nov. 2016 11:16 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Madžarski parlament ni podprl spremembe ustave, ki jo je predlagal premier Orban in s katero bi prepovedali kolektivno naseljevanje Nemadžarov na Madžarskem.

Predloga, katerega namen je bil preprečiti naseljevanje migrantov v skladu s shemo EU, niso podprli poslanci skrajno desne stranke Jobbik.

Za sprejetje amandmaja bi bila potrebna dvotretjinska večina, ki je Orbanova stranka Fidesz nima. Za predlog je glasovalo 131 poslancev oziroma vsi člani Orbanove desne koalicije, a kljub temu sta zmanjkala dva glasova. Večina poslancev levice in Jobbika se je glasovanja vzdržala, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Stranka Jobbik sicer podpira Orbanovo politiko do migrantov, a je podporo ustavnim spremembam pogojevala z odpravo dosedanje prakse, po kateri lahko bogati tujci, ki v glavnem prihajajo iz Rusije, Kitajske in z Bližnjega vzhoda, kupijo dovoljenje za bivanje na Madžarskem.

Po današnjem glasovanju v parlamentu so poslanci Jobbika razgrnili transparent, na katerem je pisalo: "Izdajalec je tisti, ki v državo v zameno za denar spusti teroriste."

Jobbik že dlje časa vztraja, da so obveznice za bivanje, ki jih v glavnem prodajajo offshore podjetja, umazan posel ter tveganje za nacionalno varnost. Opozarjajo, da bi jih lahko izkoristili tudi džihaditsti Islamske države.

"Niti bogatim niti revnim migrantom ne smemo dovoliti naseljevanja na Madžarskem," je dejal vodja skrajno desne stranke Gabor Vona.

Madžarski premier, ki se je z Vono pred kratkim sestal, je sprva napovedoval, da bodo pogoj Jobbika za podporo preučili, a je kasneje v parlamentu zatrdil, da vlada ne bo popustila pred izsiljevanjem. Jobbik je pred glasovanjem pozval, naj ne povezuje sheme obveznic s spremembo ustave, ki je "stvar nacionalnega interesa".

Po mnenju opazovalcev, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, glasovanje že kaže na boj za oblast med Fideszom in Jobbikom pred prihodnjimi volitvami, ki so načrtovane za leto 2018. Orban pa je z današnjim glasovanjem doživel hud poraz.

Ustavni amandma je Orban vložil po oktobrskem referendumu, na katerem je večina glasovala proti begunskim kvotam EU, a je bila udeležba prenizka, da bi bil referendum veljaven.

Madžarski premier je sicer kljub neveljavnosti referendum označil za svojo zmago ter se zavezal k spremembam ustave, "ki bodo odražale voljo ljudstva".

Predlog amandmajev je osebno vložil v parlament teden dni po referendumu, z njim pa je želel prepovedati, da bi na Madžarskem naselili tujce brez ustrezne odobritve nacionalnih oblasti.