Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Okrevanje nemškega gospodarstva se nadaljuje

Deli na:
Okrevanje nemškega gospodarstva se nadaljuje

Nemška avtomobilska industrija, na katero so zelo navezani tudi slovenski dobavitelji, je zaradi pandemije in ukrepov, povezanih z njo, doživela hud padec. - Foto: Reuters

Obseg nemškega BDP je po drugem četrtletju, ko je močno upadel zaradi novega koronavirusa, julija in avgusta okreval, a je rasel počasneje, je ugotovila nemška centralna banka. V tretjem četrtletju bi nemško gospodarstvo lahko doseglo lepo rast, podatke o tem bo statistični urad objavil konec oktobra, a se še ne bo vrnilo na predkrizno raven.

"Po velikanskem padcu obsega bruto domačega proizvoda (BDP) spomladi bi lahko v tretjem četrtletju sledil močan nasprotni trend," je po poročanju nemške tiskovne agencija dpa Bundesbank zapisala v septembrskem poročilu. A gospodarstvo v poletnih mesecih ne bo doseglo predkrizne ravni, kar velja tako za industrijo kot storitve.

Najnovejše napovedi okrevanja v letošnjem letu tako niso tako pesimistične kot predhodne. Manj optimistični pa so v centralni banki glede bančnega sektorja. "Glede na hitrost splošnega gospodarskega okrevanja bi se tveganje povečevanja slabih posojil povečalo, kar bi zahtevalo popravke vrednosti in odpise," so ocenili.

BDP se je v največjem evropskem gospodarstvu v drugem četrtletju v primerjavi s prvim četrtletjem zmanjšal za 9,7 odstotka. To je največji padec, odkar nemški statistični urad Destatis od leta 1970 beleži to statistiko.