908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Elšnik Delius Ekipa24.si

Razkrivamo: Vodstvo Olimpije prižgalo rdečo ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

damir krznar celje af Ekipa24.si

"Imam ogromen glavobol!" Celjani pred drugim ...

Svet

Pentagon preučuje vojaške možnosti za Sirijo

Deli na:
Pentagon preučuje vojaške možnosti za Sirijo

Foto: Reuters

V Pentagonu so začeli preučevati, kakšne so možnosti posredovanja v Siriji, če bi se predsednik ZDA Barack Obama morda odločil za ta korak, je v sredo poročala ameriška televizija CNN.

Po rusko-kitajskem vetu na novo resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki bi zahtevala konec nasilja v Siriji, kjer že od marca lani poteka upor proti režimu predsednika Bašarja al Asada, naj bi v ZDA začeli iskati druge možnosti.

CNN poroča, da je sicer še vedno v ospredju diplomacija, kar je za televizijo potrdila tudi veleposlanica ZDA pri ZN Susan Rice. "Preden začnemo govoriti o vojaških opcijah, želimo zagotoviti, da smo izčrpali vse politične, gospodarske in diplomatske možnosti," je dejala.

Predsednik Obama je za televizijo NBC v nedeljo prav tako povedal, da je treba zadevo rešiti brez vojaškega posredovanja od zunaj, kar je po njegovem mnenju mogoče.

Kljub temu pa naj bi Pentagon in centralno poveljstvo ameriške vojske začela pregledovati zmogljivosti v regiji za primer, če bi se predsednik odločil za pomoč vojske. Pri tem gre za humanitarno pomoč, podporo opozicijskim skupinam ali pa tudi vojaške napade, ki so sicer najmanj verjetni.

Pritiski na administracijo, naj bolj pomaga sirski opoziciji, prihajajo tudi iz kongresa. Republikanski senator John McCain je tako menil, da bi morali začeti oboroževati nasprotnike režima predsednika Bašarja al Asada.