Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pentagon preučuje vojaške možnosti za Sirijo

Deli na:
Pentagon preučuje vojaške možnosti za Sirijo

Foto: Reuters

V Pentagonu so začeli preučevati, kakšne so možnosti posredovanja v Siriji, če bi se predsednik ZDA Barack Obama morda odločil za ta korak, je v sredo poročala ameriška televizija CNN.

Po rusko-kitajskem vetu na novo resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki bi zahtevala konec nasilja v Siriji, kjer že od marca lani poteka upor proti režimu predsednika Bašarja al Asada, naj bi v ZDA začeli iskati druge možnosti.

CNN poroča, da je sicer še vedno v ospredju diplomacija, kar je za televizijo potrdila tudi veleposlanica ZDA pri ZN Susan Rice. "Preden začnemo govoriti o vojaških opcijah, želimo zagotoviti, da smo izčrpali vse politične, gospodarske in diplomatske možnosti," je dejala.

Predsednik Obama je za televizijo NBC v nedeljo prav tako povedal, da je treba zadevo rešiti brez vojaškega posredovanja od zunaj, kar je po njegovem mnenju mogoče.

Kljub temu pa naj bi Pentagon in centralno poveljstvo ameriške vojske začela pregledovati zmogljivosti v regiji za primer, če bi se predsednik odločil za pomoč vojske. Pri tem gre za humanitarno pomoč, podporo opozicijskim skupinam ali pa tudi vojaške napade, ki so sicer najmanj verjetni.

Pritiski na administracijo, naj bolj pomaga sirski opoziciji, prihajajo tudi iz kongresa. Republikanski senator John McCain je tako menil, da bi morali začeti oboroževati nasprotnike režima predsednika Bašarja al Asada.