pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama je priznal, da so ZDA podcenile Islamsko državo

Deli na:
Obama je priznal, da so ZDA podcenile Islamsko državo

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v nedeljo v odkritem intervjuju za ameriško televizijo CBS priznal, da so ZDA podcenile grožnjo Islamske države (IS) v Siriji. Hkrati pa so po njegovih besedah precenile učinkovitost varnostnih sil v Iraku, ki so jih izurile in oborožile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejal ameriški predsednik, je njegova administracija podcenila priložnost, ki jo je tri leta in pol trajajoča državljanska vojna v Siriji prinesla skrajnežem. Ti so se lahko tam na novo združili in uprizorili nenadno vrnitev na vojno prizorišče.

Po njegovih besedah so se namreč lahko borci teroristične mreže Al Kaida, ki so jih iz Iraka pregnale ameriške sile pred umikom iz te države leta 2011, s pomočjo sunitskih plemen regrupirali v Siriji in ustanovili še nevarnejšo Islamsko državo.

"Mislim, da je vodja naših obveščevalcev Jim Clapper priznal, da so podcenili dogajanje v Siriji," je povedal Obama. Na vprašanje, ali je Washington prav tako precenil zmožnosti oz. voljo s strani ZDA izurjene iraške vojske za samostojen boj proti džihadistom, pa je ameriški predsednik odgovoril: "To je res. To je popolnoma res."

Po njegovih besedah je del rešitve sedanjih razmer to, da Sirija in Irak razrešita domačo politično krizo. Trajna rešitev pa bi po njegovih besedah zahtevala "spremembo v tem, kako si ne le Irak, temveč tudi Sirija in nekatere druge države v regiji, razlagajo pomen politične prilagoditve".

"Iračani morajo biti pripravljeni na boj. In pripravljeni se morajo biti boriti na nesektaški način - šiiti, suniti in Kurdi, drug ob drugem proti raku v svoji sredini," je poudaril Obama.