palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama pohvalil kurdsko zavzetje jezu na Tigrisu in zmago nad silami Isila

Deli na:
Obama pohvalil kurdsko zavzetje jezu na Tigrisu in zmago nad silami Isila

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek pohvalil uspeh kurdskih borcev in iraške vojske pri zavzetju jezu na reki Tigris pri Mosulu na severu Iraka, obljubil nadaljevanje ameriške pomoči, obenem pa poudaril pomen čim prejšnjega oblikovanja vlade narodne enotnosti v Bagdadu.

Kurdski borci so malce pred Obamovim nastopom pred novinarji sporočili, da so zavzeli jez in okolico. Iraško obrambno ministrstvo je sicer v Bagdadu sporočilo, da so silam Islamske države Iraka in Levanta (Isil) iztrgali iz rok le večji del jezu, ki so ga sunitski skrajneži osvojili 7. avgusta, ne pa celega.

Kurdskim borcem in iraškim vladnim silam pomagajo ameriška letala. Centralno poveljstvo je v nedeljo sporočilo, da so v ponedeljek izvedli še 15 napadov v okolici jezu in tako skupaj v treh dneh izvedli 35 napadov ter uničili več kot 90 ciljev.

Ponovno zavzetje jezu je največja zmaga doslej proti Isilu, ki je hitro napredoval po Iraku, saj so se vladne sile topile, ker so iz njih izstopali suniti. Nekoč vladajoča etnična skupina pod Sadamom Huseinom je bila v zadnjih osmih letih vladavine šiitskega premierja Nurija al Malikija odrinjena na obrobje.



Obama je pohvalil odločitev Malikija, da ne bo znova kandidiral za premierski položaj, kot korak, ki vzbuja upanje, da bo lahko nova vlada preprečila razpad države in odbila sile Isila.

Pozval je k hitri sestavi nove vlade in dejal, da je to nujno, ker je "volk pred vrati". Ponovil je, da ZDA ne bodo nadomestne zračne sile Iraka, ampak bodo za zdaj nadaljevali z akcijami za zaščito Američanov, premoženja in civilistov v Iraku.

"Naš nacionalni interes je zaščita naših ljudi in tudi zaustavitev divje skupine, ki pobija ljudi, ker ne trobijo z njimi v isti rog. Ti lahko sčasoma ogrožajo tudi nas," je dejal Obama.