Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američan, ki je izginil v Iranu, je vohunil za Cio

Deli na:
Američan, ki je izginil v Iranu, je vohunil za Cio

Foto: Reuters

Ameriški poslovnež Robert Levinson, ki je leta 2007 izginil v Iranu, je bil poluradni vohun za ameriško obveščevalno agencijo Cia. Novico so v četrtek objavili ameriški mediji, ki se sklicujejo na ameriško tiskovno agencijo AP. Ta je za resnico vedela od leta 2010, vendar je na prošnjo vlade doslej ni objavila.

Ameriški vladni uradniki so namreč zatrjevali, da so tik pred tem, da Levinsona rešijo in pripeljejo domov, zaradi česar AP novice o njegovem vohunskem delovanju ni objavila. Ker pa so sedaj pretekla že tri leta, odkar je Levinsonova soproga dobila dokaz, da je mož še živ, se je AP odločila za objavo.

Levinson je 8. marca 2007 pristal na iranskem otoku Kiš in se tam srečal z ovaduhom Davudom Salahudinom. Naslednji dan se je odjavil iz hotela, nato pa izginil. Salahudin je ubežnik iz ZDA, kjer ga iščejo zaradi umora iranskega diplomata leta 1980. Srečanje z Levinsonom je potrdil, vendar ne ve, kaj se mu je zgodilo kasneje.

Ameriška vlada je vsa leta doslej trdila, da je bil Levinson zasebni državljan na poslovni poti v Iranu in vsaj uvodoma ni lagala, če je verjeti ugotovitvam notranje preiskave Cie. Preiskovalci so odkrili, da je Levinson sporočil analitikom pri vohunski agenciji, da ima v Iranu vir blizu vrha oblasti in lahko pridobi informacij, vendar bo za to potreboval denar.



Komuniciral je analitičarko Anne Jablonski, ki mu je v elektronskem sporočilu naročila, naj dela, kot ponavadi, denar pa bo prišel. Levinson je za Cio na podoben način izvajal vohunske dejavnosti v Panami, Kanadi in Turčiji, za kar je bil plačan. Vodilni pri Cii so uvodoma tudi kongresnikom zatrjevali, da Levinson nima z njimi nič, čez nekaj mesecev pa so trdili, da so bili tudi sami zavedeni, ker operacija ni bila avtorizirana.

Po preiskavi so odpustili tri analitike in kaznovali sedem drugih uslužbencev Cia. Zgodba, ki nastaja, je sedaj takšna, da naj bi analitiki Cie nepooblaščeno in mimo vedenja nadrejenih vodili amatersko vohunsko operacijo. ZDA so dolga leta pritiskale na Iran in zahtevale vrnitev državljana, menda nekdanjega agenta FBI, Iran pa je vedno trdil, da Levinsona ni v njihovih zaporih.

V ozadju so potekali tihi diplomatski stiki, Cia pa je družino izginulega pomirila s plačilom 2,5 milijona dolarjev. Zaradi tega družina ni vložila tožbe in ni bilo škandala. Družina je nazadnje leta 2010 in v začetku leta 2011 dobila fotografski dokaz, da je še živ, nato pa nič več. Nihče ne ve oziroma ne pove, če je še živ in če je, kdo ga je ugrabil.