profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama ni videl bolnega Mandele

Deli na:
Obama ni videl bolnega Mandele

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama se je danes v Johannesburgu srečal z družino nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele, katerega stanje je "kritično, a stabilno". Iz obzirnosti do bolnika, ki potrebuje mir, pa ga ne bo obiskal v bolnišnici. Kot je sicer dejal Obama, predstavlja pogum Mandele navdih za ves svet.

Obama se je danes ob začetku tridnevnega obiska v Južnoafriški republiki sestal z južnoafriškim predsednikom Jacobom Zumo. Ob tem je izpostavil "velik napredek" številnih afriških gospodarstev. "Afrika je v vzponu in Južnoafriška republika je vedno tista, ki postavlja trende v Afriki," je dejal.

Pojasnil je, da si želi več trgovinske menjave in investicij med državama, kar bo po njegovih besedah koristilo tako JAR kot ZDA. Obenem je sicer pozdravil kitajska in indijska vlaganja na afriških tleh, a opozoril, da morajo biti v prvi vrsti v korist Afričanov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zuma je priznal, da so njuni pogovori potekali v senci poslabšanega zdravstvenega stanja Nelsona Mandele. Kot je dejal, Mandelo in Obamo "veže zgodovina" prvih temnopoltih voditeljev svojih narodov, zaradi česar sta navdih za milijone Afričanov.

Obama je potrdil, da je bil boj proti apartheidu na čelu z Mandelo vir njegovega "osebnega navdiha". "Bil je navdih za ves svet," je še dodal.

V Spominskem centru Nelsona Mandele v Johannesburgu se je ameriški predsednik kasneje sestal s svojci Mandele, a podrobnosti pogovora niso znane. Na srečanju naj bi bili med drugim prisotni dva otroka in šest vnukov Mandele, ne pa tudi njegova žena Graca Machel. Slednja je Obamo poklicala po telefonu in se mu zahvalila za izraženo podporo.



Ameriški voditelj je z ženo Michelle in hčerkama prispel v Južnoafriško republiko v petek zvečer iz Senegala. Danes popoldne se je med drugim srečal z mladimi v kampusu Soweto, kjer so študentski protesti leta 1976 zanetili splošni upor proti apartheidu.

Pred njegovim prihodom se je v bližini kampusa zbralo več sto ljudi in protestiralo proti obisku s transparenti in zažiganjem ameriških zastav. Policija jih je razgnala s slepimi naboji, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Obama naj bi v nedeljo še obiskal otok Robben, kjer je bil Mandela zaprt 18 let, ter imel govor na Univerzi v Cape Townu.

Stanje 94-letnega Mandele, ki s pljučnico v kritičnem stanju leži v bolnišnici v Pretorii, se je po besedah njegove nekdanje žene Winnie Madikizela-Mandela v zadnjih dneh vidno izboljšalo, a je še vedno hudo bolan. Tudi Zuma je danes potrdil, da je zdravstveno stanje Mandele "kritično, a stabilno" in da je vedno več upanja, da bo kmalu okreval.

Po drugi strani se je zadnji predsednik JAR iz časa apartheida Frederik de Klerk zaradi slabega zdravstvenega stanja Mandele danes odločil skrajšati svoj obisk v Evropi. Skupaj z Mandelo sta leta 1993 prejel Nobelovo nagrado za mir.