901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama: Nato predstavlja kontinuiteto kljub spremembi oblasti v ZDA

Deli na:
Obama: Nato predstavlja kontinuiteto kljub spremembi oblasti v ZDA

Foto: Getty Images

Močna Evropa je dobra za ZDA, zveza Nato pa je ključnega pomena, je včeraj v Atenah poudaril ameriški predsednik Barack Obama, poroča tiskovna agencija AFP.

"Verjamemo, da močna, uspešna in združena Evropa ni dobra le za ljudi v Evropi, temveč tudi za svet in ZDA," je poudaril Obama ob srečanju z grškim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom ter Grčiji obljubil nadaljnjo podporo ZDA pri prizadevanjih za izhod iz finančne krize.

Obama je ocenil, da so Grki pri tem naredili velik napredek, ob tem pa priznal, da uresničevanje reform za grško ljudstvo ni bilo preprosto, je pa bilo nujno. Evropske zaveznike bo skušal prepričati, da samo varčevalni ukrepi ne morejo prinesti uspeha. Po njegovih besedah je pomembno pomagati Grkom tudi z odpisom dolga in drugimi strategijami. Mednarodni denarni sklad (IMF) je sodeloval v prvih dveh rešilnih programih za Grčijo, k tretjemu pa ne želi pristopiti, dokler ne bodo evropske institucije pristale na občutno zmanjšanje grškega dolga. A temu odločno nasprotuje Nemčija.

Obama je včeraj tudi poudaril, da so čezatlantski odnosi temelj varnosti in uspeha obeh strani Atlantika. Po njegovih besedah Nato predstavlja kontinuiteto kljub spremembi oblasti v ZDA. "Tako republikanske kot demokratske vlade priznavajo, da je zveza Nato ključnega pomena," je poudaril Obama na prvi postaji svoje zadnje turneje v tujini.

Pavlopulos je pohvalil demokratičen način Obamovega vladanja. Izrazil je upanje, da bo tudi novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump Grčiji pomagal v finančni krizi.

Na turneji, v okviru katere bo obiskal še Nemčijo in Peru, bo sicer Obama skušal pomiriti zaskrbljenost Evrope zaradi izvolitve Trumpa za predsednika ZDA ter v zvezi s tem posvaril pred porastom surovega nacionalizma. "Paziti bomo morali na porast surovega nacionalizma ter etnične ali plemenskega identitete, oblikovane na principu 'mi' in 'oni'," je povedal v Atenah.

"Vemo, kaj se zgodi, ko se Evropejci začnejo deliti (...) 20. stoletje je bil masaker," je dejal ter dodal, da se ZDA boleče zavedajo nevarnosti "delitve glede na raso, vero ali narodnost".



Že pred odhodom na turnejo je Obama izpostavil, da je Trump pragmatik in ne ideolog ter da ga bo položaj v Beli hiši spremenil. Američane in svet pa je pozval, naj mu dajo priložnost in čas, da se sooči z ogromno odgovornostjo, ki jo prinaša predsedniški položaj.

Dvodnevni obisk v Atenah je začel s pogovorom s predsednikom Pavlopulosom, sešel pa se je tudi s premierjem Aleksisom Ciprasom. Izrazil je vse pohvale Grčiji za izkazano "neizmerno sočutje" več tisočem ljudem, ki so v Evropo prispeli v času migrantske krize.

Grški voditelji si sicer prizadevajo za novo ameriško poroštvo, namenjeno blažitvi ogromnega javnega dolga. Obama, ki bo v sredo odpotoval v Nemčijo na srečanje z Merklovo in francoskim ter britanskim voditeljem, je dejal, da se bo zavzel za pomoč Grčiji.

"V sporočilu s preostalo Evropo bom še nadalje izražal naš pogled, da samo varčevanje še ne more pripeljati do blaginje," je Obama povedal Ciprasu.

V središču Aten so okrepili varnost, pri čemer je na ulicah več kot 5000 tisoč policistov ter okoli 500 pripadnikov ameriških varnostnih sil, velja pa tudi uradna prepoved demonstracij na območju prestolnice, kjer ima Obama srečanja. Javni uslužbenci, komunisti, skrajne levičarske skupine in anarhisti so namreč napovedali proteste.

V sredo si bo Obama ogledal še Partenon in imel govor o gospodarskih izzivih globalizacije, nato pa bo odpotoval v Nemčijo.