Revija Reporter
Slovenija

"Lex Mercator" pred poslanci

STA

25. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

S predlaganim zakonom naj bi zavarovali javni interes v družbi sistemskega pomena za državo.

DZ ima danes za potrditev po nujnem postopku na mizi predlog zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, s katerim želi vlada zaščiti Mercator, katerega hrvaški lastnik je v finančnih težavah. S sprejemom zakona se mudi, da Agrokorja ne bi reševali z izčrpavanjem Mercatorja.

Če je večinski lastnik družbe sistemskega pomena v postopku zaradi insolventnosti, bo lahko vlada z uveljavitvijo zakona vanjo poslala začasnega izrednega člana uprave. Njegova naloga bo družbo ščititi pred denarnimi in blagovnimi tokovi v korist večinskega lastnika, ne bo pa se smel vpletati v redno poslovanje.

S tem naj bi zavarovali javni interes v družbi sistemskega pomena za državo. "V tem primeru varujemo slovensko podjetje Mercator v odnosu do večinskega lastnika Agrokorja, ki je v težavah," je ob obravnavi predloga zakona na seji matičnega odbora DZ za gospodarstvo pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

V besedilu sicer Mercator ni omenjen, vendar je edino slovensko podjetje, ki izpolnjuje kriterije za družbo sistemskega pomena, to je najmanj ena milijarda evrov letnih prihodkov in najmanj 6000 zaposlenih na ozemlju Slovenije.

Mercator z 10.000 zaposlenimi je sicer trenutno normalno delujoče podjetje. "Je zdrava družba in posluje normalno," je dejal Počivalšek. Njegove besede sta potrdila tudi predstavnika dveh dobaviteljev.

Ali je Agrokor že negativno vplival na poslovanje slovenske družbe, bi lahko razkrili rezultati poslovanja v lanskem letu, ki jih bo Mercator predvidoma objavil danes. Nekateri mediji so že poročali, da so ti slabši od načrtov, temu pa naj bi botrovale tudi nekatere poteze in odločitve Agrokorja kot lastnika. Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi izguba presegla 50 milijonov evrov.

Agrokor, ki je Mercator kupil leta 2014, je letos spomladi skoraj klonil pod težo nagrmadenih dolgov in hrvaški sabor je v začetku aprila sprejel poseben zakon, na podlagi katerega je pred dvema tednoma v koncern prišel izredni pooblaščenec. Njegova naloga je prestrukturiranje Agrokorja, prednostni nalogi pa sta zagotavljanje novih posojil in poplačilo dobaviteljem.