Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama na zgodovinskem obisku v Hirošimi, a brez opravičila za žrtve atomske bombe

Deli na:
Obama na zgodovinskem obisku v Hirošimi, a brez opravičila za žrtve atomske bombe

Foto: Getty Images

Barack Obama bo danes kot prvi ameriški predsednik obiskal Hirošimo, na katero so ZDA leta 1945 odvrgle prvo atomsko bombo na svetu in ubile najmanj 140.000 ljudi. Želja svojcev žrtev, da bi se jim opravičil, se ne bo izpolnila. Po napovedih bo opozoril na grožnjo jedrskega orožja.

Obama, ki se na Japonskem udeležuje dvodnevnega vrha skupine G7, je napovedal, da se bo z obiskom Hirošime poklonil vsem, ki so umrli med drugo svetovno vojno ter znova potrdil skupno vizijo sveta brez jedrskega orožja ter zavezništvo ZDA in Japonske.

Na obisku v spominskem parku ga bo spremljal japonski premier Shinzo Abe. Obama bo položil venec in imel govor, po navedbah japonske televizije NHK pa se bo morda srečal tudi s preživelimi.

Obama bo prvi predsednik ZDA na položaju, ki bo obiskal Hirošimo. Richard Nixon jo je obiskal, preden je postal predsednik, Jimmy Carter pa po upokojitvi.

V eksploziji bombe, poimenovane "Little boy" oz. deček, ki je 6. avgusta 1945 eksplodirala nad Hirošimo, je takoj umrlo okoli 80.000 ljudi. Kasneje je za posledicami skupno število žrtev doseglo okoli 140.000.

Tri dni po Hirošimi je atomska bomba eksplodirala še nad Nagasakijem. Takoj je umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno naj bi posledice zahtevale več kot 70.000 žrtev.

Napadoma je 15. avgusta 1945 sledila kapitulacija Japonske in s tem konec druge svetovne vojne tudi v Aziji in na Pacifiku. Zaradi zakasnelih vplivov radioaktivnega sevanja sicer ljudje umirajo še danes.