premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Planica nared za veliki finale

Deli na:
Planica nared za veliki finale

Foto: Bobo

Smučarski skakalci so v sredo opravili preizkus prenovljene letalnice v Planici, danes pa se v dolini pod Poncami začnejo prvi treningi in kvalifikacije. Prva posamična tekma bo v petek, v soboto bo ekipna preizkušnja, v nedeljo pa še sklepna tekma v sezoni 2014/15.

Nova letalnica v Planici je v sredo doživela in preživela ognjeni krst. Preden je skakalna žirija prekinila polete, se je na zaletni rampi zvrstilo 27 skakalcev, zgodovinski prvi skok pa je pripadel Rožletu Žagarju, ki je prvi urezal novo smučino na prenovljeni letalnici. Že ob preizkusu so sicer kar trije skočili čez 200 metrov, najdaljši polet pa je uspel Ernestu Prisliču, ki je skočil kar 227 m.

Nova letalnica po besedah snovalcev omogoča varne skoke do 250 metrov, morda pa tudi nov svetovni rekord, ki znaša 251,5 metra. Slovenski skakalni as Peter Prevc je še v igri za veliki kristalni globus, tako kot lani, ko je sicer planiško dogajanje ob takrat še nedokončani letalnici gostila prenovljena Bloudkova velikanka. Letos je največji Prevčev tekmec za skupno zmago Nemec Severin Freund, ki je doslej zbral 1643, medtem ko jih ima slovenski as 1549.

Na današnje kvalifikacije v Planici se je prijavilo 66 skakalcev, med njimi 13 Slovencev. Prevc in Jurij Tepeš imata nastop na petkovi tekmi že zagotovljen, saj sta v posebni razvrstitvi poletov med prvo deseterico.

Današnje dogajanje se bo pričelo ob 9. uri z dvema serijama za trening, ob 11.00 pa bodo na sporedu kvalifikacije.