900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Planica nared za veliki finale

Deli na:
Planica nared za veliki finale

Foto: Bobo

Smučarski skakalci so v sredo opravili preizkus prenovljene letalnice v Planici, danes pa se v dolini pod Poncami začnejo prvi treningi in kvalifikacije. Prva posamična tekma bo v petek, v soboto bo ekipna preizkušnja, v nedeljo pa še sklepna tekma v sezoni 2014/15.

Nova letalnica v Planici je v sredo doživela in preživela ognjeni krst. Preden je skakalna žirija prekinila polete, se je na zaletni rampi zvrstilo 27 skakalcev, zgodovinski prvi skok pa je pripadel Rožletu Žagarju, ki je prvi urezal novo smučino na prenovljeni letalnici. Že ob preizkusu so sicer kar trije skočili čez 200 metrov, najdaljši polet pa je uspel Ernestu Prisliču, ki je skočil kar 227 m.

Nova letalnica po besedah snovalcev omogoča varne skoke do 250 metrov, morda pa tudi nov svetovni rekord, ki znaša 251,5 metra. Slovenski skakalni as Peter Prevc je še v igri za veliki kristalni globus, tako kot lani, ko je sicer planiško dogajanje ob takrat še nedokončani letalnici gostila prenovljena Bloudkova velikanka. Letos je največji Prevčev tekmec za skupno zmago Nemec Severin Freund, ki je doslej zbral 1643, medtem ko jih ima slovenski as 1549.

Na današnje kvalifikacije v Planici se je prijavilo 66 skakalcev, med njimi 13 Slovencev. Prevc in Jurij Tepeš imata nastop na petkovi tekmi že zagotovljen, saj sta v posebni razvrstitvi poletov med prvo deseterico.

Današnje dogajanje se bo pričelo ob 9. uri z dvema serijama za trening, ob 11.00 pa bodo na sporedu kvalifikacije.