Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Neprofesionalnost in manipulativnost nacionalke in uredništva Tarče

Deli na:
SDS: Neprofesionalnost in manipulativnost nacionalke in uredništva Tarče

Zaradi sestave "politično pristranskega" in "neuravnoteženega" omizja sta predsednik SDS Janez Janša in poslanec SDS Andrej Šircelj zavrnila sodelovanje v včerajšnji oddaji Tarča.

Janša in Šircelj sta bila vabljena v oddajo, v kateri je bilo govora o zadolževanju Republike Slovenije v zadnjih letih, v sredo pa je bilo najprej dogovorjeno, da bo v Tarči nastopilo šest gostov: ob Janši in Širclju še ekonomist mag. Bernard Brščič, aktualni finančni minister dr. Uroš Čufer in nekdanja finančna ministra dr. Dušan Mramor in dr. Franci Križanič, pravijo v SDS.

V sredo zvečer se je število sodelujočih zmanjšalo na štiri, iz oddaje sta odpadla Brščič in Čufer. "To, da predstavnikov aktualne vlade v oddaji, kjer bo govora o državnem dolgu, ne bo, uredništva očitno ni motilo," so kritični v SDS.

Uro in pol pred včerajšnjo oddajo so v SDS "čisto po naključju in brez obvestila odgovorne urednice Ksenije Horvat Petrovčič izvedeli, da v oddaji dr. Mramorja ne bo in da namesto njega pride g. Boštjan Lozar, predavatelj na sestankih Foruma 21 in nekdanji svetovalec uprave družbe Petrol." Pol ure pred začetkom je bil med goste dodan še poslanec DL Bojan Starman.

"Ker so s tem zopet sestavili politično pristransko in neuravnoteženo omizje, smo se odločili, da pri tovrstni blamaži RTV Slovenija, ki vsakega imetnika električnega priključka mesečno stane 12,75 evrov, vsekakor ne bomo sodelovali."

Objavljamo izjavo SDS:

Neprofesionalnost in manipulativnost nacionalne televizije in uredništva oddaje Tarča

Objavljamo pojasnilo, zakaj se nekdanji predsednik vlade, nekdanji predsednik Evropskega sveta in predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance mag. Andrej Šircelj nista udeležila nocojšnje Tarče.


V torek, 28. januarja, smo po elektronski pošti dobili vabilo v oddajo Tarča. V vabilu so sodelavi oddaje zapisali: "V uredništvu informativnega programa ta četrtek, 30.1.2014 pripravljamo oddajo Tarča, in sicer o zadolževanju Republike Slovenije v zadnjih letih. V oddaji bomo skušali skozi prispevke in izjave sodelujočih predstaviti trenutno stanje na področju javnih financ oziroma dolga Republike Slovenije, kot tudi, kaj nas na tem področju čaka v prihodnje, kakšne so napovedi uradnih institucij. Prispevki bodo iztočnica za pogovor z gosti v studiu." In še: "V tem kontekstu vabimo k pogovoru v studiu predsednika stranke, g. Janeza Janšo. Oddajo bomo predvajali v živo na prvem programu TV Slovenija ob 20.uri. K pogovoru v studiu smo povabili sedanjega in nekdanje finančne ministre, ekonomiste ter predstavnike nekaterih tujih finančnih institucij. Natančen seznam vseh sodelujočih vam posredujemo takoj, ko dobimo njihovo potrditev. Vljudno prosim, da nam odgovor posredujete danes do 15:00."

V pogovorih z uredništvom oddaje Tarča, kjer so vseskozi poudarjali, da vabljene goste usklajujejo z odgovorno urednico Ksenijo Horvat Petrovčič, so najprej poudarili, da so v oddajo povabili finančnega ministra dr. Uroša Čuferja, ekonomista dr. Mojmirja Mraka, nekdanjega finančnega ministra v Ropovi vladi in člana strateškega sveta predsednika republike dr. Türka dr. Dušana Mramorja ter nekdanjega finančnega ministra, ki je podvojil državni dolg in sodelavca Draga Isajlovića, dr. Francija Križaniča.

Na opozorilo, da je sestava v neskladju s Poklicnimi merili in načeli novinarske etike RTV Slovenija, kjer v uvodnih določbah med drugim piše, da se je potrebno "izogniti vsemu, kar lahko spodbudi upravičeno domnevo, da je novinar ali javni zavod pristranski ali pod vplivom neke skupine za pritisk, ne glede na to, ali je ta ideološka, politična, finančna, socialna, verska ali kulturniška " in: "Nepristranskost je temeljna vrednota v vseh programih RTV Slovenija, ki ji je kot javnemu zavodu zaupano poslanstvo objektivnega obveščanja javnosti," so vendarle pristali na objektivno in nepristransko sestavo oddaje.

Tako je bil v sredo, 29. januarja, dopoldne dogovorjeno, da bo v oddaji sodelovalo 6 gostov, in sicer: predsednik SDS  Janez Janša, poslanec mag. Andrej Šircelj, ekonomist mag. Bernard Brščič, dr. Uroš Čufer, dr. Dušan Mramor in dr. Franci Križanič. Zvečer so nas obvestili, da bodo število gostov zmanjšali na 4 in nas prosili, če lahko potrdimo udeležbo predsednika in mag. Širclja. Tako je bilo z uredništvom v sredo zvečer dogovorjeno, da bodo v oddaji soočili svoja mnenja nekdanji premier, nekdanji predsednik Evropskega sveta in predsednik SDS Janez Janša, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance v letih 2004-2008 in 2013 mag. Andrej Šircelj ter nekdanja finančna ministra dr. Franci Križanič in dr. Dušan Mramor. To, da predstavnikov aktualne vlade v oddaji, kjer bo govora o državnem dolgu, ne bo, uredništva očitno ni motilo.

Danes pa smo poldrugo uro pred oddajo čisto po naključju in brez obvestila odgovorne urednice Ksenije Horvat Petrovčič izvedeli, da v oddaji dr. Mramorja ne bo in da namesto njega pride g. Boštjan Lozar, predavatelj na sestankih Foruma 21 in nekdanji svetovalec uprave družbe Petrol, kjer naj bi s svetovanjem v pol leta zaslužil vrtoglavih 300 tisoč evrov. Pol ure pred oddajo pa so nas uradno obvestili, da bo v oddaji prisoten še poslanec Državljanske liste Bojan Starman.

Ker so s tem zopet sestavili politično pristransko in neuravnoteženo omizje, smo se odločili, da pri tovrstni blamaži RTV Slovenija, ki vsakega imetnika električnega priključka mesečno stane 12,75 evrov, vsekakor ne bomo sodelovali.

Odgovorna urednica Ksenija Horvat Petrovčič nas je ob 19:40h obvestila, da bo oddaja odpadla, ob 19:45h pa moledovala, da naj se oddaje udeležimo in nas vprašala, koga izmed trojice dr. Križanič, Starman in Ložar naj "vrže iz oddaje", da se je bomo udeležili.

Sami presodite, kdo in na kakšen način ureja nacionalno televizijo.